14.11.2023. 13:48
0
Oglasila se i Islamska zajednica o navodima u pismu koje je poslano na američke adrese: "Podmetanja o „terorističkim ćelijama“ su zlonamjerna i tendenciozna"
FOTO: MINA
Podmetanja i insinuacije koje dolaze iz entiteta RS o navodnim „terorističkim ćelijama unutar više od stotinu paradžemata širom Bosne i Hercegovine“ Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini ocijenila je zlonamjernim i tendencioznim.

„Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini se sistemski bavi pitanjem pojedinaca i skupina koji pokušavaju organizovati vjerski život muslimana izvan njenih okvira. Većina takvih skupina, kolokvijalno nazivanih 'paradžemati', 2016. godine prihvatila je propise i norme Islamske zajednice u BiH i integrisala se u njenu strukturu“, saopćila je danas Islamska zajednica.

Nekoliko manjih skupina i pojedinaca, kako se dodaje u saopćenju, nisu se odazvali pozivu Islamske zajednice u BiH na integraciju i ostali su djelovati izvan strukture Islamske zajednice, ali ih je isuviše malo da bi činili i jedan jedini džemat. 

„Kako god, Islamska zajednica nikada nije imala indicije da se radi o bilo kakvim militantnim skupinama, a posebno ne 'terorističkim organizacijama' ili 'vojnim kampovima'.  Pokušaje da se ovo pitanje zloupotrijebi kako bi se iskonstruisala navodna opasnost od 'radikalnih islamskih/bošnjačkih skupina' Islamska zajednica smatra zlonamjernim i tendencioznim podmetanjima“, kaže se u saopćenju.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.