14.11.2023. 20:55
0
Nikšić s delegacijom MMF-a razgovarao o ekonomskim izazovima i fiskalnoj reformi
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH, s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Delegaciju MMF-a predvodila je šefica Misije MMF-a u BiH Alina Jansu, a u delegaciji su bili zamjenik direktora Evropskog odjela MMF-a Mark Horton i rezidentni predstavnik Misije u BiH Andreas Tudik.

Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o više ekonomskih i reformskih tema, a tiču se ekonomskih izgleda za budući period, pripreme federalnog budžeta za nerednu godinu, te strukturnih reformi i upravljanja javnim prihodima.

Poseban interes iskazan je za aktuelnu fiskalnu reformu, a koja uključuje set fiskalnih zakona, te povećanje minimalne plate i online fiskalizaciju.

Federalni premijer je naglasio da se trenutno radi na nomotehničkom usaglašavanju seta fiskalnih zakona, te da je urađeno više procjena i simulacija efekata ovih propisa. Bitnim je naglasio i uvođenje online fiskalizacije kako bi se smanjila siva ekonomija, te povećali prihodi.

Premijer Nikšić je posebno istakao važnim donošenje zakona o minimalnoj plati ukazavši na sve veći odlazak radno sposobnog stanovništva.

Predstavnici MMF-a su naglasili da je veoma značajno ubrzati procedure oko donošenja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i da je napravljen pomak u ovoj oblasti. Također su istakli spremnost za pružanje tehničke pomoći, te nastavak razgovora s ciljem pomoći u prevazilaženju ekonomskih izazova.

Premijer Federacije BiH je delegaciji MMF-a zahvalio na dosadašnjoj saradnji i pomoći.

Inače, zamjenik direktora Evropskog odjela MMF-a Horton boravi u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini, a, između ostalih evropskih zemalja, zadužen je i za superviziju u BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.