21.11.2023. 8:06
0
Sarajevo sinoć bilo najzagađeniji grad na svijetu: Iza nas azijski gradovi
Sarajevo je sinoć bilo najzagađeniji grad na svijetu, prema podacima platforme IQ Air.

U bh. prijestolnici je malo prije ponoći izmjeren indeks zagađenja 357, što je okarakterisano kao vrlo nezdravo.

Iza Sarajeva na listi su se našli, sada već standardni Delhi (Indija, 356), Lahore (Pakistan, 348), Hanoi (Vijetnam, 225), Karachi (Pakistan 208), Dhaka (Bangladeš, 180) i Skoplje (Sj. Makedonija, 172).



Situacija ni jutros nije mnogo bolja, ali zrak ipak nije toliko zagađen kao sinoć. Sarajevo je trenutno na četvrtom mjestu sa indeksom zagađenja 251.



Ovaj indeks kvaliteta zraka kod osoba sa respiratornim oboljenjima poput astme može uzrokovati značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti, a povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe za cjelokupno stanovništvo.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.