1.12.2023. 16:49
0
Elektroprivreda BiH neće produžiti ugovor sa BHRT-om o naplati RTV takse?
FOTO: avaz
Postojeći ugovor BHRT-a sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine o prikupljanju RTV takse istječe krajem godine, a trenutno je, prema informacijama iz ovog javnog servisa, neizvijesno hoće li ugovor biti produžen.

Kako je za Faktor kazao Džemal Kahrica, potpredsjednik Samostalnog sidikata radnika u BHRT-u, proteklog ponedjeljka održan je sastanak sindikata sa menadžmentom i generalnim direktorom BHRT-a.

“Tada je rečeno da se ne zna hoće li ugovor biti produžen. Ovako nam je zvanično rečeno, a hoće li u konačnici biti, ne znam”, kaže Kahrica.

Ističe da je položaj radnika sve teži, problemi se gomilaju, nijedan nije rješen, a ni “silni protesti radnika nisu urodili plodom”.

“Osnovna plaća više od 60 posto radnika na BHRT-u je ispod 800 KM. Užasno je to. Također, imamo veliki problem sa doprinosima koji se ne uplaćuju. Ljudi koji odlaze u penziju susreću se i s ovim problemom”, kaže Kahrica.

Nova sjednica UO Samostalnog sindikata održat će se sredinom decembra.

“Razmotrit ćemo sve opcije. Više se i ne sjećam koliko smo protesta održali, ali nismo ništa postigli”, poručio je Kahrica.

Krajem oktobra održan je sastanak sa menadžmentom na kojem je sindikat ponovno tražio povećanje toplog obroka i ponovno je dobio negativan odgovor menadžmenta – “zbog nedostatka sredstava”.

Prema informacijama koje je dostavio menadžment, RTV taksa je na istom nivou kao i u prethodnom periodu,”radi se na rješavanju produženja ugovora sa EP BiH o naplati RTV takse, izgubljen je spor sa RTRS-om na Vrhovnom sudu u RS-u, pregovara se o načinu raspodjele sredstva iz Vijeća ministara prema javnim servisima…”

Iz Sindikata upozoravaju na napoštivanje Zakona o Javnom RTV sistemu BiH, u dijelu koji se odnosi na raspodjelu sredstava od RTV takse.

(Aldin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.