8.12.2023. 22:15
0
Ako se obistine Dodikove najave, 10-20 hiljada radnika u RS-u bi moglo biti otpušteno!
Milorad Dodik je najavio da će minimalna plaća u entitetu Republika Srpska 2024. godine iznositi 1.050 maraka. Dodikova najava dolazi nakon najave iz Federacije Bosne i Hercegovine da će u ovom ovom entitetu minimalne plaće biti 1.000 maraka početkom iduće godine.

- Ne postoje nikakvi makroekonomski pokazatelji koji ukazuju da bi minimalna plaća u RS-u mogla biti 1.050 maraka. Ono što potencijalno može biti realizacija te ideje da se najniža plaća uveća na 750 maraka i kada se na tu plaću dodaju iznosi za topli obrok, prijevoz i naknada za minuli rad, onda možemo govoriti o "minimalnoj plaći" u iznosu 1.050 maraka. Dakle, ne postoji makoekonomska osnova za povećanje najniže plaće više od 750 maraka, jer sada je najniža plaća u RS-u 700 maraka – izjavio je za Faktor Saša Aćić, direktor Udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Šta će se desiti ako entitetski predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održi obećanje da minimalna plaća bude 1.050 maraka?

- Ono što je izvjesno, a raspolažemo informacijama sa terena, ako se to dogodi, doći će do otpuštanja radnika i to čak da bez posla ostane od deset do dvadeset hiljada ljudi. Najviše radnika bilo bi otpušteno u niskoakumaltivnim granama privrede gdje se plaće kreću od 900 do 1.000 maraka. Povećanjem plaće na 1.050 maraka bile bi narušene osnovne poluge upravljanja preduzećima. To je praćenje produktivnosti vrednovanja rada i sigurno da bi se određen broj poslodavaca iz RS-a preselio svoj biznis u neke druge oblasti. Ipak, vjerujemo da će Vlada RS-a na osnovu makroekonomskih indikatora uskladiti minimalnu plaću sa onim što je primjenjivo u praksi – ističe Aćić.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.