14.12.2023. 10:42
1
Mijatović obavijestio građane o minimalnoj plaći a uputio poruku i prethodnoj vlasti: Imate li srama i stida? Pa jedino što ste vi povećali je broj presuđenih premijera
Vojin Mijatović, ministar razvoja poduzetništva i obrta Federacije BiH, oglasio se a Facebooku oko rasta minimalne plaće na 1.000 KM.

- Fiskalni zakoni i minimalna plaća od 1.000 KM su naš prvi prioritet, ali ni u kom slučaju nećemo dovesti u pitanje fiskalnu stabilnost FBiH i isplatu penzija, socijalnih davanja i ostalih isplata. 

Naša namjera je bila da od 01. januara 2024. krenemo sa primjenom ovih reformskih zakona, al je potrebno još neko vrijeme da krene i potpuna fiskalizacija kojom ćemo namiriti minus koji će se javiti usljed smanjenja stope doprinosa – napisao je Mijatović.

Kako bi premostili period do primjene fiskalnih zakona, a omogučili poslodavcima da već sada isplaćuju minimalnu plaću od 1.000 KM, dodaje dalje, donijeli smo odluku kojom smo omogućiili isplatu neoporezive pomoći radnicima u ukupnom iznosu do dvije prosječne plate u narednih 6 mjeseci.

- Trenutna minimalna plaća od 596 KM + 420 KM neoporezivo, znači da poslodavci mogu radnicima u narednih šest mjeseci isplaćivati minimalnu mjesečnu plaću u iznosu od 1.016 KM, bez dodatnih obaveza prema državi. Nastavljamo raditi na fiskalnoj reformi kroz smanjivanje doprinosa, zakon o minimalnoj plaći, porezu na dohodak, ali i potpunoj fiskalizaciji u realnom vremenu – kaže Mijatović.

Kada parlament usvoji zakone i kad se počnu primjenjivati, piše dalje, moći ćemo reći da smo pokrenuli fiskalnu reformu.

- Poruka ovima što su do prije sedam mjeseci bili na vlasti, a decenijama ništa uradili nisu, koga vi prozivate imate li srama i stida, pa jedino što ste vi povećali je broj presuđenih premijera i ministara i broj vaših funkcionera na crnim listama za kriminal i koripciju.

Slijedi vam niz novih krivičnih prijava, ali i smjene vaših kadrova koji po dubini rade sve da uspore proces donošenja fiskalnih zakona kao i drugih reformi.

Nema institucije u kojoj niste uhljebili hiljade vaših botova, nadate se da preko “duboke države” možete blokirati sve, lažete vaše botove da izdrže još malo, jel slijedi vaš povratak… znate kada ćete se vratiti, nikad a možda ni tada – bio je jasan Mijatović.



(Ajdin B.)

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.