20.12.2023. 15:17
0
Na evidenciji nezaposlenih u BPK Goražde 2.779 osoba
Na evidenciji nezaposlenih Službe za zapošljavanje Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde zaključno sa novembrom nalazilo se 2.779 osoba, potvrdio je direktor ove ustanove Emir Obarčanin.

Od ukupnog broja na evidenciji je 1.625 žena. Najviše nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom (787) a prednjače ekonomski, mašinski, poljoprivredni i hemijski tehničari.

Prema riječima Obarčanina, 186 nezaposlenih je sa VSS, a najviše je pravnika (19), magistara menadžmenta (10), mašinstva (9), politologije (9). Što se tiče kvalifikovanih radnika, najviše je krojača, prodavača, hemičara i frizera.

"Generalno smo u nekom rangu od prošle godine jer u principu smanjivao se određeni broj nezaposlenih, neki su otišli u radni odnos a neki van granica naše zemlje, što je opće poznata činjenica, međutim nema nekih značajnijih promjena na gore niti na bolje, to je broj od plus - minus 100 osoba", naveo je Obarčanin.

Napomenuo je da je otpuštanje radnika takođe uobičajena pojava koja nije značajnije uticala na povećanje broja nezaposlenih.

"To je redovna pojava jer poslodavci nekad teže posluju, nekad bolje, i u nekom periodu ponovo i vraćaju te osobe u radni odnos. Generalno, poslodavci u BPK ostvaruju skoro najbolje rezultate poslovanja u BiH tako da možemo biti ponosni i zadovoljni", ocijenio je on.

Podsjetio je da je Služba u ovoj godini provela niz programa aktivne politike zapošljavanja te da su uspješno realizovani i programi Federalnog zavoda za zapošljavanje kroz koje je povučeno 2,4 miliona maraka sredstava. Ukupno je kroz te aktivnsoti zaposleno 313 osoba, a kroz samozapošljavanje 73 osobe.

"Imamo naznake i obećanja od Federalnog zavoda da ćemo u narednoj godini imati još veći iznos sredstava na raspolaganju tako da se nadam da će poslovna klima i ostale okolnosti koje utiču na rad poslodavaca dozvoljavati da oni mogu dodatno zapošljavati ljude i da možemo ta sredstva implementirati jer ako ih mi ne iskoristimo, ona će biti preusmjerena u druge kantone", naglasio je direktor Službe za zapošljavanje BPK Goražde.

Dodao je da je kantonalna Služba realizovala i nekoliko vlastitih programa te da su slične aktivnosti planirane i u idućoj godini.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.