25.12.2023. 17:36
0
Delegacija EU o Paketu energetske pomoći: Vlasti u BiH su odgovorne za raspodjelu korisnicima, entiteti birali kategorije
Paket energetske pomoći kojim je sredstvima EU osigurana direktna pomoć od 50 miliona eura za ugrožena domaćinstva još uvijek nije u potpunosti realiziran.

Iako je u Rs-u pomoć podijeljena, u entitetu FBiH sredstva se prebacuju općinama i gradovima koji će uplatiti korisnicima koji su ispunili kriterije javnog poziva. Prošle sedmice iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike precizirali su iznose koji će biti isplaćeni i to penzionerima 364 KM, a ostalim kategorijama 579 KM. Uslove je ispunilo 154.779 domaćinstava.

Iz Delegacije EU su za Patriju istakli da je 20 miliona eura predviđeno za unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama te mikro, malim i srednjim poduzećima.

"Implementacija Paketa energetske podrške se odvija u skladu s Akcionim planom kojeg je usvojilo Vijeće ministara BiH 22.12.2022. godine. Akcioni plan sadrži mjere za provedbu Paketa energetske podrške, ali i ključne reforme potrebne za ubrzanje energetske tranzicije. Vremenski okvir za provedbu Paketa energetske podrške je april 2023. – april 2024. godine, a domaći organi vlasti su odgovorni da osiguraju da podrška na vrijeme dođe do onih kojima je namijenjena. Nadležne institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko rade na raspodjeli sredstava putem nadležnih entitetskih ministarstava i entitetskih fondova za zaštitu okoliša i upravnih jedinica u Brčko distriktu. Upravljanje sredstvima je u potpunosti odgovornost vlasti u BiH, s obzirom na to da je paket osiguran kao direktna budžetska podrška, odnosno izvršen je prenos sredstava institucijama, koje su odgovorne za dalju raspodjelu korisnicima", navode.

Kada je riječ o podršci ugroženim domaćinstvima, ovo je prvi put da su domaće vlasti u BiH dobile podršku Evropske unije da se na ovaj način distribuira javnosti, što zahtijeva pažljivo planiranje, posebno prilikom utvrđivanja koja domaćinstva ispunjavaju uslove za dobijanje pomoći.

"Kriteriji za raspodjelu su bili različiti u entitetima zbog različitih zakonskih odredbi i definisanja najugroženijih kategorija za dobijanje pomoći, što je razlog zašto su entiteti birali i predlagali kategorije za dodjelu pomoći. S obzirom na to da je odgovornost na vlastima u BiH da osiguraju da sredstva dobiju oni korisnici kojima je pomoć namijenjena i na koja imaju pravo, precizne brojke i iznose trebaju dati nadležni organi u BiH. Način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za bilo kakvu buduću direktnu podršku institucijama BiH", navode iz Delegacije EU.

(Patria/Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.