5.1.2024. 20:52
0
Hoće li drugo polugodište u školama u KS početi štrajkom?
Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro izjavio je za portal Faktor.ba da će sredinom januara Skupštini sindikata predložiti da prvi dan drugog polugodišta, ponedjeljak, 29. januara, započne dvosatnim štrajkom upozorenja.

Razlog tome je što još nisu završeni pregovori o kolektivnom ugovoru, a čijim potpisivanjem su plaće uposlenih u osnovnim školama trebale biti uvećane od 1. januara ove godine.

- Ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović pokušava da nam uskrati stečena prava, a posebno zabrinjava njeno uporno pokušavanje da obesmisli pravo prosvjetnih radnika na štrajk - kazao je Sivro, a prenosi portal Faktor.ba.

Prošlog mjeseca, ministrica je saopćila kako su se stekli svi uvjeti za povećanje plaća radnicima u predškolskom i osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo kao i direktorima tih ustanova.

- Predloženo povećanje za radnike od pet posto je prihvatljivo i smatramo ga u cijelosti potrebnim i opravdanim, uz već dogovoreno uvećanje osnovice za obračun plaće sa 330 KM na 385 KM, što predstavlja uvećanje osnovice za obračun plaće od 16,67 posto - saopćila je ministrica.

U Kantonu Sarajevo još uvijek nisu počeli ili se nisu završili pregovori o kolektivnim ugovorima kojima bi se povećale plaće radnicima MUP-a i Uprave policije MUP-a, javnim preduzećima komunalne privrede, javnim ustanovama kulture, javnim ustanovama predškolskog odgoja, javnim ustanovama osnovnog odgoja i obrazovanja te javnim ustanovama srednjeg obrazovanja, prenosi Faktor.

Kolektivne ugovore potpisale su javne zdravstvene ustanove, organi državne službe i javne ustanove socijalne zaštite.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.