8.1.2024. 12:36
1
Mladi ogorčeni na Vladu KS: Zbog subvencija za kupovinu stana najavili proteste 11. januara
FOTO: screenshot
Nezadovoljni mladi sa konačne liste javnog poziva za dobijanje subvencije za riješavanje stambenog pitanja u Kantonu Sarajevo, najavili su danas na press-konferenciji velike proteste ispred Vlade KS 11. januara sa početkom u 12 sati.

Delila Herac i Alma Mečević obratile su se u ime mladih. Herac je podsjetila da je grupa mladih, koju je izabralo nekoliko stotina aplikanata, 4. januara uputila poziv na sastanak kantonalnom premijeru za razgovor o ovoj tematici.

- Koliko ova Vlada brine i misli generalno o mladima, pokazuje podatak da je naš zahtjev apsolutno ignorisan. S tim u vezi, obzirom na to da Vlada KS nema apsolutno sluha za naše zahtjeve, niti da uopće razgovara sa mladima, odlučili smo određene informacije podijeliti sa javnosti. Sa aktivnostima planiranja izdvajanja sredstava za subvenciju kupovine prve nekretnine za mlade u KS počelo se u martu 2023. godine. Iznos od 500.000 KM bio je planirani budžet za ovu namjenu. Vremenski obuhvat između dva poziva (2022. i 2023.) je nevjerovatnih 15 mjeseci, što je, u odnosu na javne pozive prethodnih godina, duži period. S tim u vezi, kao i zbog činjenice ukidanja kriterija prebivališta u trajanju od minimalno 3 godine u KS, kao i ukidanja limita kupoprodajne cijene nekretnine moglo se pretpostaviti da će broj aplikanata biti mnogo veći u odnosu na broj prijava na prošlogodišnjim javnim pozivima. Zašto Vlada to nije predvidjela/analizirala u skladu s navedenim? Ili je nesposobna da to predvidi, ili namjerno to nije željela. Jasno je svakome bilo da će broj aplikanata biti veći. Vlada KS ovakvim javnim pozivom te izdvojenim sredstvima od 5,5 miliona KM nije kreirala ambijent za ostanak mladih u BiH, jer ovim javnim pozivom koji je odobrila, te namjenom da se podijele sredstva u iznosu od 4.800 KM svim aplikantima sa konačne liste je dovela mlade u obmanu i diskriminatoran položaj u odnosu na javne pozive unazad sedam godina – navode predstavnici mladih.

Ističu da je uvidom u ranije javne pozive kao i konačne liste za dodjelu sredstava po istima ustanovljeno sljedeće:

- 2023. godine na čelu s ministrom Bojanom Bošnjakom planira po kandidatu (njih 1141) isplatiti 4.800 KM. Budžet za 2023. godinu je iznosio 1.438.896.538 KM. Vremenski okvir javnog poziva je bio 15 mjeseci. Kupoprodajna cijena nekretnine bez limita.

- 2022. godine na čelu sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem je po kandidatu (njih 511) isplaćeno 10.000 KM. Budžet za 2022. godinu je iznosio 1.220.787.840 KM. Vremenski okvir javnog poziva je bio od 9 mjeseci. Kupoprodajna cijena nekretnine max.180.000 KM.

- 2021. godine na čelu sa ministrom Enverom Hadžiahmetovićem je po kandidatu (njih 864) isplaćeno 10.000 KM (8,64 miliona KM). Budžet KS za 2021. godinu je iznosio 974.200.500 KM. Vremenski okvir javnog poziva je bio 16 mjeseci. Kupoprodajna cijena nekretnine max. 150.000 KM.

- 2020. godine na čelu sa ministrom Farukom Kapidžićem je po kandidatu (njih 276) isplaćeno 7.000 KM. Budžet KS za 2020. godinu je iznosio 1.114.597.584 KM i time je 0,17 posto budžeta isplaćeno za ovu namjenu. Vremenski okvir javnog poziva je bio 11 mjeseci. Kupoprodajna cijena nekretnine max. 100.000 KM.

- 2019. godine na čelu sa ministrom Damirom Filipovićem je po kandidatu (njih 461) isplaćeno 10.000 KM. Budžet KS za 2019. godinu je iznosio 941.762.186 KM. Vremenski okvir javnog poziva je bio 12 mjeseci. Kupoprodajna cijena nekretnine bez limita.

- 2018. godine na čelu sa ministrom Čedomirom Lukićem je po kandidatu (njih 330) isplaćeno 10.000 KM. Budžet KS za 2018. godinu je iznosio 769.080.000 KM. Vremenski okvir javnog poziva je bio 16,5 mjeseci. Kupoprodajna cijena nekretnine bez limita.

- Stvar je principa, da li Vlada KS želi obmanuti mlade ili ne? Kakvu poruku time šalju mladima? Kakvu poruku šalju onima koji će 2024. godine ili sljedeće godine prijaviti se na ovakav vid javnog poziva? Mladi su očito ovoj Vladi teret, jer od mladih ne dobijaju ništa, samo su "trošak" - objašnjavaju predstavnici mladih, te nastavljaju:

- Kanton Sarajevo treba da bude generator pozitivnih promjena i primjer drugim kantonima. Umjesto da se pozitivno posmatra činjenica da se na javni poziv prijavilo više od 1000 mladih koji žele da ostanu u KS, u BiH, koji to garantuju ugovorom na pet godina, Vlada se povlači, i umjesto da poveća iznos subvencije u odnosu na protekle godine kako je i obećano i od ministra i od trenutnog premijera Nihada Uka, Vlada donosi odluku o isplati najmanjeg iznosa unazad godinama. Ovdje je narušen ambijent pravne i društvene sigurnosti. Norma mora biti poticajna, a ne destruktivna. Umjesto da u startu kažete – svi koji zadovoljavaju dobiće subvenciju, u suprotnom premijer potencira priču – 500 neka ostane, a svi ostali kandidati s konačne liste su nebitni, jer ne brinemo za njih, neka sreću potraže negdje drugo. Iz Vlade KS čujemo da novca nema. Budžetom za 2024. godinu predviđeno je 600 miliona KM za plate budžetskim korisnicima što je dakle 40 posto budžeta, 100 miliona KM za subvencije javnim preduzećima, 75 miliona KM za otplate kredita dok je za ovaj javni poziv planirano 0,5 miliona KM. Da li je moguće da od 600 miliona KM zaduženja nisu predviđena adekvatna sredstva za mlade? Da li je moguće da u budžetu od 1,5 mrd KM nema niti 1 posto za rješavanje stambenog pitanja mladih? - pitaju predstavnici mladih.

Podsjetili su i na objavu premijera Uka, od 5. oktobra prošle godine kada je kazao da će "i ove godine KS subvencionirati kupovinu stanova za mlade".

- Uskoro raspisujemo javni poziv kojim je planirana subvencija u visini od 5,5 miliona KM. Razmotrit ćemo opciju povećanja pojedinačne subvencije koja je do sada iznosila 10.000 KM - izjavio je tada Uk, a podsjećaju mladi.

- Premijeru, obmanuli ste nas. Premijeru, mi ne tražimo izgovore, međusobne optužbe članova vlade ili opravdanja jer vlada je jednoglasno glasala za kriterije i jednoglasno odredila linearni iznos za dodjelu sredstava, pa stoga preuzmite odgovornost da ispoštujete svoje kriterije i da odredite iznos koji je dostojan mladog čovjeka koji po prvi put rješava svoje stambeno pitanje jer novca u budžetu ima. Nas, više od 1.400 mladih kandidata i porodica koji su se odazvali na ovaj javni poziv, smo kupovinom stanova u KS uplatili više stotina hiljada KM poreza na nekretninu, više od 1 milion KM notarskih troškova, 130.000 KM na sudske takse te 325.000 KM za procjenu vrijednosti nekretnine. Na osnovu svega navedenog, obavještavamo javnost, a posebno mlade, da će se veliki protesti ispred Vlade KS održati u četvrtak 11. januara sa početkom u 12 sati. Ovim putem pozivamo sve mlade da se pridruže našoj zajedničkoj borbi za ostanak i opstanak u ovoj zemlji, iz koje svakodnevno odlaze ljudi, a hrabrost je ostati i odlučiti se nastaviti živjeti i raditi ovdje - poručili su mladi.

Osvrnuli su se i tvrdnje ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak, da iza njihovih žalbi stoji politika.

- Samota je da ministar u cijelu priču uvlači politiku. To dovoljno govori o njima. Ovdje nema nikakve i ničije politike. Velika većina nas mladih nije član nijedne političke partije. Iz Vlade KS plasiraju laži kako bi nas diskreditovali. Rade spin, manipulaciju i propagandu. KS treba da bude generator pozitivnih promjena i primjer drugim kantonima. Umjesto da se pozitivno posmatra činjenica da se na ovaj poziv prijavilo više od 1.000 mladih koji žele da ostanu u KS, koji žele da ostanu u BiH, i koji se još ugovorom obavezuju i garantuju da će ostati u KS i BiH pet godina - podcrtali su mladi.

Na konstataciju novinara da je stigao poziv od premijera na sastanak u srijedu, 10. januara, podsjetili su da su oni "tražili sastanak 4. januara kada su ga molili da se održi".

- Ovim nas je doveo pred svršen čin. Odlučit ćemo zajedno, dogovorit ćemo se koji je naš sljedeći korak, ali, protesti će biti u četvrtak, onako kako smo i najavili. Mi ne očekujemo ništa osim onoga što je obećano. Doveli su nas na svršen čin na 4.800 KM. Ne kažemo da je to malo, ali porasla cijena nekretnina, porasle su kamatne stope, zato očekujemo da nam uplate 12.000 KM - poručili su, javlja Faktor. 

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.