16.1.2024. 16:11
1
Otac Maide Džafić: Zar život moje kćerke vrijedi godinu zatvora?
Općinski sud Tuzla proglasio je krivom doktoricu Melihu Zahirović Suljić, specijalisticu infektologije na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla za smrt djevojčice Maide Džafić te je osudio na godinu dana zatvora i novčanu kaznu od 40.000 KM koju je dužna uplatiti roditeljima, prenose Vijesti.ba.

U augustu 2020. godine, doktorica nije primila Džafić na bolničko liječenje, uslijed čega je, zbog naglog pogoršanja zdravstvenog stanja, djevojčica i preminula.

- Doktorica je obavljajući svoju djelatnost, iz nehata primijenila očito neprikladan način liječenja i time prouzrokovala znatno pogoršanje zdravstvenog stanja kod jedne osobe, a usljed čega je prouzrokovala smrt te osobe čime je počinila krivično djelo protiv zdravlja ljudi, kazao je prilikom izricanja presude sudija Jasmin Junuzović.

Doktorica se danas nije pojavila na izricanju presude, a roditelji nisu krili nezadovoljstvo visinom kazne.

- Ja se osjećam poniženo. Život jednog djeteta da vrijedi godinu dana. To je sramno za ovu državu, sramno za ove ljude koji nas predstavaljaju i koji sjede u institucijama. Je li ih stid izaći na ulicu i pogledati drugu djecu koju bi trebali zaštiti? Za mene ovo nije nikakva satisfakcija. Veoma sramna odluka. Šta njome poručuju? Život jednog djeteta za godinu dana, rekao je Miralem Džafić, ogorčeni otac.

Njegovo dijete kao da nije ni postojalo, nastavlja.

- Ja ne znam šta nas čeka. I do vas je i do nas je. Ne mogu da razumijem ovaj svijet. Zašto smo sebi dopustili ovo stanje? Nemam riječi, naglašava otac.

Sud je olakšavajuću okolnost, između ostalog, naveo što je doktorica izrazila porodici saučešće.

- Ona se nama cerekala. Jadno. Poslije tri godine od smrti djeteta da ona nama saučešće izražava. Sramota. Ovo nije dobra slika koja je danas prezentovana u sudu. kazao je otac i najavio žalbu na prvostepenu presudu.

Podršku roditeljima Maide Džafić danas je dala i grupa roditelja koji godinama traže pravdu za svoju djecu poput Muriza Memića iz Sarajeva koji godinama traži pravdu za ubijenog sina Dženana Memića.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.