18.1.2024. 19:11
0
Amerikanci upozorili na Čovićeve opstrukcije: Kako će sad da reaguju Hrvati iz Hrvatske?
Gordan Grlić Radman, šef hrvatske diplomatije, rekao je da je Južna plinska interkonekcija od strateške je važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD.

Američki državni sekretar Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomatije Hrvatske i BiH, Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića, da izvrše pritisak na lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi „prestao s opstrukcijama“ plinskog povezivanja Hrvatske i BiH.

„Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike“, kazao je novinarima nakon sjednice hrvatske vlade Gordan Grlić Radman.

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor BiH prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važni izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlantske integracije, prenose Vijesti.ba.

Po Blinkenovim navodima, zahtjevi lidera HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizovala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju duplitanje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

Čović je nedavno za Večernji list rekao kako stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, a koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s evropskim direktivama i Evropskom energetskom zajednicom, prenose Vijesti.ba.

(Sead M.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.