Domaći hljeb je sam od sebe poslastica, a kada ga još napravimo da je sladak i ispunjen grožđicama teško da će dočekati sljedeći dan.
Sastojci:
1 kg glatkog brašna
150 g putera
80 g grožđica
40 g svježeg kvasca
5 kašika mlijeka
5 žumanaca
300 ml toplog mlijeka
150 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
5 ml arome ruma
bjelanca za premazivanje
Najprije pomiješajte svježi kvasac sa pet kašika mlijeka i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
U veću i dublju zdjelu uspite brašno, pa mu dodajte aktivirani kvasac, žumanca i toplo mlijeko. Potom, dodajte šećere, so, grožđice i aromu ruma, pa lagano umijesite glatko tijesto. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadolazi oko pola sata.
Tada u tijesto dodajte rastopljeni puter, pa ga dobro umijesite. Od dobivenog tijesta napravite tri jednake kugle, pa ih poslažite u tepsiju. Ponovo sve pokrijte krpom, i ostavite da nadolazi oko pola sata.
Zagrijte rernu na 180 stepeni i hljeb pecite oko 35 minuta.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.