19.1.2024. 13:30
4
Čović prkosi Amerikancima: Uticaj te vrste neće ići, mogu samo biti na anđeoskoj listi. Ne želim da neko iz Sarajeva isključi plin Posušju zbog neke političke krize
Tokom sjednice Predsjedništva HDZ BIH obratio se lider ove stranke Dragan Čović.

Kolege je na sjednici izvijestio o aktuelnoj političkoj situaciji.

- Jučerašnji sastanak bio je preslik jedng iz augusta kada smo usvojili pet zakona. Mi smo imali jako puno tema na dnevnom redu, a sve su bile u funkciji ispunjavanja svih 14 uslova iz EU. Da niko ne nameće nikakva rješenja. Ja sam visokom predstavniku rekao da ne vidim razlog zašto bi nametao bilo kakvo rješenje ako imamo vlast i parlamentarnu većinu, rekao je Čović.

On je najavio da prije dolaska visokih zvaničnika EU treba biti makar jedna sjednica Vijeća ministara BIH.

- Ne vidim ni jednog razloga da visoki predstavnik nameće bilo kakvu odluku, rekao je Čović.

Govorio je o pismu koje je uputio američki državni sekretar Antony Blinken, u kojom ga sa optužuje za korupciju.

- Ono je znakovito. Ono se tiče par tema, a jedno je samo iskomunicirano u javnosti. Nakon jedne posjete jednog predstavnika administracije, odnosno ambasadora u Sarajevu, u Domu naroda, kad smo se razišli prijateljski razgovor je bio, ali na kraju kaže „ako to ne uradiš, ja ću sutra izaći i prozvati te za korupciju, za antidejtonsko djelovanje, za rušenje vlasti itd“. I stvarno je izašlo sutra, da bi me ista osoba za desetak dana pitala zašto nisam reagirao, rekao je Čović i dodao da je odgovorio da on ima odgovornost prema BiH i naroda koji predstavlja.

On je rekao da je to interes BIH i Hrvatske.

- Ne može meni neko reći da je to nečiji tuđi interes. Osnovna dvojba je oko toga BH Gas. Ja sam rekao da kao što imao BH Gas, imaćemo i Južnu interkonekciju pod vlasništvom Vlade FBIH. I dalje ćemo gurati taj projekat, ja nemam nikakav privatni interes. Kao što imao dvije pošte, dvije elektroprivredom. Ja nisam politički naivan i voljan to uraditi, rekao je Čović i dodao:

- Ne želim dopustiti da neko iz Sarajeva sutra, zbog političke krize, isključi plin Posušju. Ja ne želim prodati interese niti jednog građanina bilo kome. Ja mogu biti samo na bijeloj listi, jer je anđeoska, nikakvoj crnoj listi. Ja sam rekao Konakoviću de ti to provedi ako možeš, kao i sa Radmanom koji je iznenađen da neko piše Hrvatskoj zbog nečega u BIH. Svi oni znaju da uticaj te vrste na mene neće ići, rekao je Čović.

(Ajdin B.)

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.