21.1.2024. 15:40
0
Grad Mostar će davati subvencije mladima za kupovinu prve nekretnine, 100 KM po kvadratu
Grad Mostar pripremio je odluku o subvencioniranju prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području Grada Mostara.

Prema odluci, koja će biti dostavljena Gradskom vijeću na usvajanje, Grad će subvencionirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu od 100 KM po četvornom metru stambene površine, s tim da će se subvencionirati najviše do 75 četvornih metara stambene površine po korisniku subvencioniranja.

Kad je u pitanju kupovina nekretnine, uvjet je da prodavatelj ''nije u srodstvu s podnositeljem zahtjeva niti u srodstvu s njegovim bračnim partnerom u uspravnoj liniji, niti u pobočnoj liniji do trećeg stupnja srodstva''.

Uvjet za podnošenje zahtjeva imat će bračni partneri koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 38 godina, odnosno da jedan od bračnih partnera nije stariji od 38 godina ali i da nijedan od bračnih partnera nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u Bosni i Hercegovini, niti u inozemstvu. Stambena nekretnina koja je predmet prijave mora se nalaziti na području grada Mostara, a oba bračna partnera moraju imati prebivalište i živjeti na području grada Mostara, a barem jedan od bračnih partnera mora imati prebivalište i živjeti na području grada Mostara tijekom posljednje tri godine od dana raspisivanja Javnog poziva.

Uvjet je i da se kupovina obavlja nakon objavljivanja Javnog poziva za subvencioniranje prve nekretnine i da kupci imaju zaključen ugovor o kupoprodaji stana/kuće u obliku notarski obrađene isprave nakon objavljivanja Javnog poziva. Uvjet je i da se gradnja, odnosno kupovina stambene nekretnine financira kreditnim sredstvima bračnih partnera, podnositelja zahtjeva, s tim da je kredit namjenski za kupovinu predmetne nekretnine (u iznosu od minimalno jedne polovine vrijednosti nekretnine) kao i da nisu ranije ostvarili pravo na subvencioniranje prve stambene nekretnine. Ranije je objavljeno kako će se za subvenciju mladima za kupovinu prve nekretnine i pomoć roditeljima djece koja idu u privatne vrtiće iz proračuna Grada Mostara izdvojiti 800.000 KM, piše Bljesak.

U vezi kriterija o prebivalištu na području Grada Mostara posljednje tri godine od dana raspisivanja javnog poziva, mogla bi se ponoviti situacija kao iz Kantona Sarajevo. I u javnim pozivima koje je ranijih godina raspisivala Vlada KS jedan od kriterija bio je prebivalište od tri godine na području KS, ali je Ombudsman za ljudska prava utvrdio da je to diskriminirajuće te je taj kriterij ukinut, a utvrđen je novi o pet godina boravka na području KS nakon kupovine nekretnine, piše Patria.

Posljednji javni poziv u KS je izazvao oštre polemike i proteste mladih jer su budžetom bila predviđena nedovoljna sredstva za isplatu od po 12.000 KM za 1.142 aplikanta koliko ih je ispunilo kriterije. Umjesto obećanog iznosa, mladima će biti isplaćeno po 4.800 KM ukoliko potpišu ugovor sa resornim ministarstvom.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.