23.1.2024. 17:28
0
Schmidt opet "mlak" prema Dodiku: Svi žele pregovore i Dodik je to nedavno naglasio
Ako u martu budu otvoreni pregovori sa Europskom unijom (EU) o integraciji (BiH – op. red.), onda oni moraju biti povezani sa izjavom Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH, rekao je u intervjuu za njemački Tageszeitung (Taz), visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, prenosi Deutsche Welle.

Schmidt je na pitanje novinara Taz-a da li se, nakon proslave 9. januara neustavnog dana RS, na kome se okupilo manje od 1.000 ljudi, još uvijek mogu uzeti za ozbiljno prijetnje Milorada Dodika, predsjednika RS-a, o otcjepljenju, s obzirom na to da je oduševljenje za njega bilo veoma ograničeno, rekao: „To je vjerojatno najteže pitanje jer se tu može biti u pravu ili u krivu".

Schmidt dodaje da on vidi da "Dodik i dalje priprema autonomiju kada je riječ o pravnom ustroju i kada je riječ o Izbornom zakonu". Sve to, kaže Schmidt za Taz, kulminira napadom na postojeće institucije zajedničke države, Ustavni sud, pa i instituciju visokog predstavnika.

Na pitanje novinara Taz-a šta će se dogoditi (ukoliko Dodik ne prihvati izjavu o lojalnosti državi BiH), Schmidt je rekao: „Svi žele pregovore i Dodik je to nedavno naglasio. A to znači, ako EU postavi uvjete, da oni onda moraju i biti ispunjeni - prije svega kada je riječ o temama kao što su funkcionalnost Ustavnog suda".

Moraju li uvjeti biti ispunjeni prije početka pregovora o učlanjenju ili je sve otvoreno, pitao je novinar Taz-a.

Schmidt je rekao da polazi od toga kako će Dodik pokušati sklopiti dilove o ovom ili onom pitanju. 

- No, mora biti jasno, da postoje uvjeti, o kojima se ne može pregovarati. Tu spada Ustavni sud, tu spada funkcionalnost države, uključujući vanjsku politiku ali i prihvatanje dosadašnjih zakona i propisa - rekao je Schmidt.

- Kažem da se ostave Ustavnog suda, tu nema prostora za djelovanje, zakoni se moraju provesti. Pitanje pravne države, saradnja sa Evropom, su sasvim u vrhu. Također mislim da se konačno moraju poštovati presude Europskog suda za ljudska prava, poput one u slučaju Sejdić i Finci, kao i druge neophodne promjene Ustava BiH.

Schmidt je za Dodika rekao da je razvio autokratske strukture i da je mnogim ljudima u Banjoj Luci jasno da je on manipulirao rezultate na posljednjim izborima. Ukazao je i da "autokratske snage i strukture, koje se opiru svakoj promjeni u pravcu pravne države, ne postoje samo u RS". Ukazao je i da se mora provesti odluka Sejdić-Finci kao i druge presude međunarodnih sudova.

Dodao je da izborna prevara mora biti spriječena identifikacijom birača, koji su izgubili povjerenje. "Skepsa je velika i mi sada moramo nešto poduzeti", istakao je Schmidt za taz i zaključio: "Naš je interes da se istinsko mišljenje ljudi ogleda i prenese i na politički ustroj".

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.