25.1.2024. 19:21
1
Austrijski list "Standard": Plenković na BiH utiče preko EU i ispunjava želje HDZ-a
Austrijski list Standard piše o posjeti Ursule von der Leyen, predsjednice Europske komisije BiH, Kosovu i Srbiji.

Posebno su se osvrnuli na posjetu Bosni i Hercegovini, te činjenicu da je premijer Hrvatske, Andrej Plenković, napravio pravi diplomatski skandal kada je izignorisao institucije BiH, tačnije Predsjedništvo BiH, zbog Željka Komšića.

List piše da von der Leyen tamo boravi u pratnji holandskog premijera Marka Rutte, "koji želi postati generalni sekretar NATO-a", i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, "čija se vlada godinama miješa u politiku susjedne države BiH".

"To miješanje se prije svega događa preko hrvatske nacionalističke stranke HDZ, koja je na prošlim parlamentarnim izborima u BiH dobila 8,75 posto glasova, ali preko svoje konzervativne sestrinske stranke HDZ u Hrvatskoj ima znatan utjecaj na bosanskohercegovačku politiku unutar EU, ali također i na ured visokog predstavnika Christiana Schmidta", ocjenjuje Standard.

List dalje procjenjuje da je to uplitanje i "permanento lobiranje HDZ-a unutar EU i na Ured visokog predstavnika (OHR) dovelo do toga da EU i Schmidt žele provesti i već su proveli izmjene zakona po željama HDZ-a".

"Unutar EU-a se, pak, razmatra početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što bi rezultiralo povećanjem novca iz fondova EU-a. Realna pristupna opcija još je međutim daleko s obzirom na to da pregovori s Crnom Gorom traju već dvanaest godina i jedva da se išta pomaklo. Rijetko ko na Balkanu vjeruje da je EU stvarno ozbiljna", piše Standard.

List piše da se za početak pregovora snažno zalaže Italija, ali da druge zemlje EU to koče jer je BiH ispunila samo neke od traženih uvjeta.

"To ima veze i s postupcima (Milorada) Dodika i njegovog SNSD-a koji primjerice onemogućavaju imenovanje sudaca u Ustavnom sudu. Dodik želi uništiti državu Bosnu i Hercegovinu, a prostor RS, koji su u ratu (1992.-1995.) etnički očišćeni i na kojem je počinjen genocid nad Bošnjacima, priključiti 'velikoj Srbiji'. Zbog toga mu je prije svega trn u oku zajedničko pravosuđe na državnom nivou", piše Standard.

(Sead M.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.