29.1.2024. 14:35
0
Francuz uhapšen po potjernici raspisanoj zbog terorizma deportovan iz BiH
Služba za poslove sa strancima izvršila je danas postupak prisilnog udaljenja jednog državljanina Francuske, za kojeg je od strane NCB INTERPOL-a raspisana potjernica zbog sumnje za krivična djela u vezi sa terorizmom, oružjem i visokom tehnologijom, te koji je od strane nadležnog organa za vršenje bezbjednosnih provjera okvalifikovan kao lice koje predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

- Služba za poslove sa strancima je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju lociranja navedenog lica, dana 30.12.2023. godine obavještena od strane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, da je izvršeno lišenje slobode predmetnog lica na području Trebinja, nakon čega je u pratnji istih sproveden u službene prostorije Službe za poslove sa strancima, gdje je isti predat Službi na nadležno postupanje.

Shodno tome, predmetnom licu je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH u periodu od 5 godina, nakon čega je isti smješten pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Udaljenje navedenog stranog državljanina izvršeno je privatnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje je isti predat službenicima Nacionalne službe za tranfere Ministarstva pravosuđa Francuske iz Pariza, koji će tu osobu sprovesti do zemlje porijekla, saopćeno je Službe za poslove sa strancima odakle najavljuju da će i u narednom periodu preduzimati ovakve i slične aktivnosti, koje imaju za prioritetni cilj doprinos zaštiti bezbjedonosnog sistema BiH.

Francuza su, podsjećamo, uhapsili pripadnici Policijske uprave Trebinje u blizini mjesta Tvrdoš, a radi se o osobi inicijala I. A. iz Nice (1987). 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.