30.1.2024. 12:14
1
Objava Sarajke koja je izazvala brojne reakcije: "Faris Pendek. Dijete koje mrava ne bi zgazilo...tek zakoračio u svijet odraslih i tu bi kraj"
Faris Pendek, 19-godišnji mladić ubijen je u pucnjavi koja se u nedjelju kasno navečer dogodila u sarajevskom naselju Otoka.

Ovaj slučaj je potresao glavni grad jer je ugašen još jedan mladi život.

Od ubijenog Farisa prijatelji se opraštaju i na društvenim mrežama, a oglasila se i majka jednog njegovog druga. 

"Jučer je ubijen jedan od najboljih drugova moga Andreja. Faris Pendek. Dijete koje bi svaka majka mogla poželiti za sina.  Divan. Pristojan. Mio. Vedar. Skroman. Lijep k‘o lutka. Toplina divne čiste duše zrači iz njegovih očiju. Mrava ne bi zgazio. Majka i otac su to odgajali i pazili. Gledali kako raste. Nebu pod oblake. Stotinu ideja. Hiljadu snova. Milion želja. Dobre volje na pretek. Tek zakoračio u svijet odraslih. I tu bi kraj. Prazna glava. Prazno srce. Pun pištolj. Bijesan pas", napisala je Nataša Maros, a njena objava izazvala je brojne reakcije.

"Faris Pendek, dijete časnih roditelja Fočaka, bio je odlikaš, gimnazijalac koji je s prijateljima izašao pojesti doner. Pri povratku kući ubio ga je nadobudni, napušeni lik jer se s njegovim prijateljima posvađao oko prvenstva u saobraćaju. Faris je u tim trenucima ostao u autu, čak ga njihova svađa nije ni zanimala. Pokošen je, ni kriv, ni dužan...Imao je samo 19 godina. Faris sutra može biti bilo ko od nas, naše djece, ionako osakaćene za miran i lagodan život", glasi druga objava na Facebooku. 

 
Za ubistvo Farisa Pendeka se sumnjiči Adem Šuman, kojeg su uhapsili pripadnici MUP-a KS.

Šuman se predao policiji u prisustvu advokata nakon čega je po proceduri i uhapšen.

On se sumnjiči da je izvršio ubistvo iz automobila u pokretu, a nakon svađe u saobraćaju.


Adem Šuman

Hronologija

Dakle, pucnjava se desila u nedjelju veče oko 23.35 sati. Mediji su u prvim izvještavanjima objavili da je ubijena jedna osoba, a još dvije ranjene.

Portparolka MUP-a KS Mersiha Novalić, u razgovoru za Source.ba portal je jučer ujutru otkrila prve detalje pucnjave.

"Sinoć (op.a. nedjelja) je došlo do upotrebe vatrenog oružja na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića, kojom prilikom je, nažalost, uslijed zadobijenih povreda smrtno stradao muškarac koji je 2005. godište. Policijski službenici Uprave policije MUP-a KS pod nadzorom Tužilaštva KS rade punim intenzitetom na rasvjetljavanju svih okolnosti pod kojim je izvršeno ovo krivično djelo ubistvo", rekla je portparolka Novalić.

Nakon toga, u javnosti su se pojavili prvi detalji.

A detalji su glasili da je nakon nesuglasica u saobraćaju, Šuman ubio Pendeka.

Prema medijskim pisanjima, osim Pendeka, u vozilu su bila još tri lica. Još dvije osobe su bile povrijeđene. Prema današnjem saopćenju MUP-a KS, riječ je o lakšim tjelesnim povredama.

U javnosti se navodi da je 19-godišnjak ni kriv ni dužan ubijen, jer nije izlazio iz automobila prilikom svađe sa osobama iz drugog vozila.

U poslijepodnevnim satima jučerašnjeg dana, osumnjičeni za ubistvo, Adem Šuman, je uhapšen.

Prethodno su mediji pisali da je preko advokata uputio poruku da se želi predati.

Ministar Katica: Kompletan proces stavljen pod kontrolu

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica saopćio je sinoć da su u proteklih 18 sati, od tragičnog događaja u sarajevskom naselju Otoka, policijski službenici aktivno radili na identifikaciji i pronalasku osobe osumnjičene za ubistvo.

"Istraga o ovom događaju je u skladu sa policijskom odgovornošću i u cilju zaštite samog procesa provođena u tajnosti i zaštiti od uticaja javnosti. Uvjeravam javnost da je kompletan proces stavljen pod kontrolu i da policija odgovorno pristupa izvršavanju svojih profesionalnih zadataka. Pozivam javnost da pokaže senzibilitet prema porodici nastradalog mladića i pruži povjerenje našim organima u daljnjim aktivnostima. Uvjeren sam da će naša policija u potpunosti rasvijetliti ovo djelo, a javnost ćemo blagovremeno informisati o aktivnostima", poručio je Katica.

Uhapšene još dvije osobe koje se sumnjiče za pomaganje

Prema saopćenju MUP-a KS, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela (član 346. KZ FBiH) istog dana su lišeni slobode E.G. (1987) i M.S. (2000), obojica iz Sarajeva.

Osumnjičeni su predati u Prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS, a policijski službenici Uprave policije MUP-a KS, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva KS, nastavljaju rad na ovom predmetu.

Sutra dženaza tragično stradalom Farisu Pendeku

Dženaza Farisu Pendeku će se obaviti u srijedu u 13 sati na Gradskom groblju Vlakovo, a tehvid će se proučiti istog dana u 13 sati u džamiji Čengić Vila (Kuvajtska). 

Iza Farisa su ostali majka Erna, otac Amir, brat Ismet, nana, daidže, amidža, tetke... te mnogobrojna rodbina i prijatelji.

image
Smrtovnica Farisu Pendeku

 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.