31.1.2024. 13:54
4
Predloženo produženje pritvora - Hadžibajrić na ročištu: "Ako mislite da me možete slomiti, ja mogu biti ovdje još pet godina"
Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je produženje pritvora bivšem načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću za još tri mjeseca, zbog čega je danas održano ročište na Kantonalnom sudu.

Produženje pritvora je zatraženo zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo, naveli su ranije iz Tužilaštva.

Braniteljica bivšeg načelnika danas se tome usprotivila, izrazivši spremnost da se umjesto toga izrekne mjeru zabrane, ali je Tužilaštvo to odbilo.

Tako će vijeće Suda donijeti konačnu odluku i obavijestiti stranke u postupku o svom stavu.

Na kraju ročišta se obratio i sam Hadžibajrić koji je dodatne optužbe proglasio za insinuacije i konstrukcije.

"Sve što sam radio, radio sam u skladu sa zakonom. Očito da se radi, ja sam rekao i opet ću ponoviti, ovo je klasični politički proces. Trebao sam se skloniti sa mjesta načelnika Općine Stari Grad tačno nakon 14,5 godina.

Ostalo mi je još jedna i po godina da završim četvrti mandat", kaže Hadžibajrić.

Dodao je da je najavio da će se ići na peti mandat i da je to "bio razlog da ga sklone s načelničke pozicije i da određene političke partije, odnosno politička partija, dođe na vlast u općini".

"Meni je žao, a slušam po televiziji po pitanju Izbornog zakona i korupcije i svega, što je na ovo sve nasjeo i američki ambasador, gospodin Murphy (Michael Murphy, op. a.), jer je očito da se ovdje mora naći barem nekakav krivac, pa makar i Hadžibajrić Ibrahim koji je preko 80 miliona eura uložio u opštinu Stari Grad i pored mnogih opstrukcija koje se se dešavale", rekao je Hadžibajrić.

Sudski proces

"Ja bih, bogami, volio da dođe i pričamo i da dokažem neznanje Tužilaštva i u šta su se sve oni uhvatili", rekao je Hadžibajrić, tvrdeći da ga ne mogu ni za šta uhvatiti.

A onda se okrenuo tužiocu i rekao za šta ga mogu teretiti:

"Za 18 miliona sredstava utrošenih za obnovu svih osnovnih škola na području opštine Stari Grad, jer to nije naša nadležnost, to je to nadležnost Kantona, nadležnost ministarstva... E, to su te stvari s kojima se načelnici susreću".

Hadžibajrić tvrdi da se "ovdje brani jedan nakaradni sistem".

"Ovdje se ljudi, kada im date otkaz, državnim službenicima i namještenicima, a koji očito rade za određene političke partije i to ne kriju, dovode kao svjedoci. Jesam, dao sam im otkaz. Jesam bio čvrste ruke, ali sam isto tako pomagao svima, nikad nikome vrata nisu bila zatvorena. Toliko, a ako dođe do toga, a ja bih volio da dođe, onda ćemo pričati o svemu i svačemu", rekao je Hadžibajrić.

A za Tužilaštvo, navodeći da je već devet mjeseci u pritvoru, imao je još jednu poruku:

"Ako mislite da me možete slomiti, ja mogu biti još pet godina".

Podsjetimo, Hadžibajrić je uhapšen početkom maja prošle godine u okviru operativne akcije Start.

Osim Hadžibajrića, u okviru ove akcije su bili uhapšeni i njegov sin Seid Hadžibajrić, sekretarka Općine Stari Grad Alma Destanović i poduzetnik Elmedin Karišik. Oni su optuženi za krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje i davanje dara i drugih oblika koristi, kao i pranje novca.

4
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.