17.2.2024. 9:59
1
Džaferović: Treba nam snažan probosanski blok, Dodik se igra sa Trojkom
FOTO: n1
Šefik Džaferović, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine i jedan od inicijatora jučerašnje hitne sjednice kojom je BiH napravila još jedan korak ka pridruživanju Evropskoj uniji, komentirao je političku scenu i aktuelna dešavanja u našoj zemlji.

Džaferović je otkrio kako među većinom nije bilo saglasnosti da se zakaže hitna sjednica, te je naveo da je opozicija odradila posao vlasti.

“Kada smo nas četvorica vidjeli da će BiH pretrpjeti štetne posljedice, započeli smo konsultacije sa inicijativom da se zakaže hitna sjednica. Čekali smo dva dana da vidimo da li će se postići saglasnost unutar kolegija, Ademović se također priključio inicijativi, Mliletić isto i nas šestorica smo podnijeli zahtjev za održavanje hitne sjednice”, naveo je.

“Ovo je bespotrebno inaćenje gdje smo izgubili sredstva koliko košta održavanje sjednice. Odnosi među koalicijom su takvi da se Trojka drži u potčinjenom položaju od strane HDZ-a i SNSD-a. Ovaj zakon je potreban svakom građaninu i moramo ga povremeno popravljati, ovo od nas traži EU i međunarodne finansijske institucije.

SNSD posebno, a i HDZ ispostavljaju zahtjeve prema Trojci koje nije moguće ispuniti, kao što je Ustavni sud što predstavlja rušenje BiH, zatim izbor člana Predsjedništva što nas vodi u dalje podjele… Trojka je nekim zahtjevima udovoljila kako bi SNSD i HDZ radili svoj posao. Da nismo usvojili ovaj zakon, otišli bi na sivu listu. Opozicija je imala inicijativu, prihvaćena je i svi su se složili”, zaključio je u razgovoru za Hayat.

Smatra kako se Dodik poigrava sa Trojkom i daje im “na kašičicu ono što je dužan da ispuni”:

“Da se napravio snažan probosanski blok, ne bi do ovoga došlo. Trojka je zbog nezajažljive želje za vlasti isključila najjaču stranku u BiH, postali su politički kusur, a predstavljaju najbrojniji narod u BiH koji je natpolovična većina u Bosni i Hercegovini, plus svi građani koji su probosanski orijentirani. Dom naroda u svakom klubu ima pet delegata, a samo jedan je u Klubu Bošnjaka iz većine, to se rijetko kad dešavalo”, naveo je.

Naglašava kako Bosna i Hercegovina treba dobiti pregovarački status, te ističe da će SDA podržati sve zakone koji unapređuju državu:

“Vidjet ćemo kakvi su zakoni Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima. Mislim da će najviše problema biti u Zakonu o sudovima. Što se tiče Zakona o sukobu interesa, do 2013. godine smo imali dobar zakon, SDP je vodio tada parlamentarnu većinu, SDA je bila u opoziciji i SDP je tada srušio jedan normalan zakon o sprečavanju sukoba interesa. Kada je u pitanju Zakon o sudovima, niko iz Trojke ne gleda gdje će biti sjedište. Među njima se vodi rasprava hoće li sjedište biti u Istočnom Sarajevu ili Banjoj Luci, a ne u Sarajevu ili negdje drugo.

Niko od njih ne potencira Sarajevo. Nismo čuli raspravu oko nadležnosti Suda BiH i nismo čuli da li će Apelacioni sud ujedanačavati sudsku praksu na nivou cijele BiH. Želimo taj zakon da bude u skladu sa evropskim standardima i nećemo prihvatiti ništa mimo toga i mimo interesa BiH.”

 
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.