5.9.2024. 12:20
0
Džaferović: "Neprimjerena Plenkovićeva izjava da su odluke Evropskog suda za ljudska prava politički fabricirane"
Neprimjerena je izjava premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića da su odluke Evropskog suda za ljudska prava Sejdić-Finci i druge "politički fabricirane", izjavio je predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Ističe kako je Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama temelj na kojem funkcionira Evropska unija i da je ta Konvencija dio ustavnog poretka Bosne i Hercegovine te da  domaće pravo mora biti usklađeno s njom.

- Na to su se obavezali svi potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle i Republika Hrvatska.

Evropski sud za ljudska prava nije donosio nikakve "politički fabricirane" odluke, nego je na osnovu Konvencije utvrdio ozbiljnu diskriminaciju u Bosni i Hercegovini i naložio joj da to ispravi. I to je jedina obaveza Bosne i Hercegovine - kazao je Džaferović, saopćeno je iz SDA.

Premijer Hrvatske je, kako tvrdi Džaferović, svojim stavom pokazao da ne poštuje Bosnu i Hercegovinu, ali ni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.

- Siguran sam da ovdje nije riječ o neznanju, već o pokušajima Hrvatske da uređuje odnose u Bosni i Hercegovini. Našim susjedima konačno treba biti jasno da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata suverena država i da se prema njoj moraju odnositi u skladu s tim.

Umjesto što se konstantno miješaju u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, naši susjedi moraju iskreno početi raditi na rješavanju otvorenih pitanja s našom državom, kao što su ugovor o međudržavnoj granici, odnos prema prošlosti u skladu sa presudama međunarodnih sudova, imovina itd.

Samo tako je moguće graditi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i to je jedini put kojim treba da ide cijeli region - zaključio je Džaferović.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.