22.2.2024. 17:22
0
Dodik: Zainteresirani smo za BRICS. Bošnjaci stavljaju veto na inicijative koje su važne za RS
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "BRICS interesantan za Srbe i da se nada da će RS u budućnosti imati mogućnost da dobije status posmatrača u ovoj organizaciji".

Dodik kaže da BRICS predlaže novi format saradnje među državama i narodima, otkriva novo tržište, ideje, pristup naprednim tehnologijama iz drugih dijelova svijeta "zbog čega je interesantan Srbima".

On je za Rusku gazetu rekao da "na Zapadu postoji stereotip prema BRICS-u, koji podržavaju Bošnjaci, zapadni saveznici u Sarajevu, koji stavljaju veto na inicijative koje su važne za RS".

Dodik je istakao da je "RS opredijeljena za razvijanje odnosa sa Ruskom Federacijom u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja i nauke, te za razmjenu tehnologije, a da se Bošnjaci plaše da razočaraju svoje mentore i pokrovitelje - Amerikance i Britance".

On je naveo da se u Kazanju sreo sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, predsjednikom Tatarstana Rustamom Minihanovim i drugim ruskim političarima.

"Težimo da sačuvamo i jačamo dobre bilateralne odnose", dodao je Dodik.

On tvrdi da se već mnogo godina bori protiv pokušaja Zapada da ukine RS i centralizuju BiH, koja ne odgovara srpskim nacionalnim interesima.

"To ne bi bilo dobro ni za druge narode. To je samo interes kolonizatora koji žele da samostalno upravljaju BiH, da iskoriste legalno izabrane predstavnike naroda u vidu marioneta i dekoracije", dodao je Dodik, prenosi RTRS.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.