24.2.2024. 20:41
0
Kajan upozorava: "Ovo je tek početak..."
FOTO: mina
Nakon što je najavljena mogućnost da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u centru Mostara izgradi moderno zdanje, uslijedila je reakcija Gradske uprave Mostar.

Na prijedlog mostarskog muftije Salema ef. Dedovića, Skupština Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar na današnjoj sjednici jednoglasno je usvojila zaključak o prihvaćanju idejnog rješenja novog koncepta Interkulturnog centra "Mevlana" na lokalitetu Lakišića harema.

Idejno rješenje je izradio Projektni biro Modular d.o.o, a obavezali su Izvršni odbor da od nadležnih gradskih organa zatraži urbanističko tehničke uslove za početak gradnje zgrade.

Na ovaj način prvobitna ideja izgradnje zgrade islamskog kulturnog centra preinačena je u izgradnju Interkulturnog centra "Mevlana". S ovim rješenjima u narednim danima s projektom će bit upoznati svi džemati na području Medžlisa Mostar, objavila je MINA.

"Danas je na prostoru parkinga pored gradilišta HNK osvanula tabla na kojoj se najavljuju radovi na izgradnji interekulturalnog centra. Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji jer na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za gradnju objekta čiji naziv je vidljiv na protivpravno postavljenoj tabli. Grad Mostar će dalje poduzeti pravne korake kako bi se ova tabla uklonila s predmetnog mjesta", stoji u saopćenju Gradske uprave.

Najavljena je i promptna represivna akcija:

"Ovakav obrazac ponašanja zavrijeđuje osudu i pitanje kome je u interesu na ovaj način izazivati incidente i podizati tenzije u Gradu Mostaru".

Sanel Kajan, federalni zastupnik Demokratske fronte iz Mostara upozorio je da je ovo tek početak.

"HDZ oličen u Gradskoj upravi Mostara već je izdao naredbu da se tabla ukloni.

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara, koja je 27.2. pokušat će i odlukama Vijeća onemogućiti da Islamska zajednica ili bilo ko drugi (ko nije pod direktnom kontrolom HDZ-a) gradi bilo šta u centralnoj gradskoj zoni. Nadam se da će neko od vijećnika kojima su važni pravda i istina progovoriti.

HDZ gradi već godinama. Bošnjacima je to zabranjeno", napisao je Kajan.

On je za ovakvo stanje optužio i bošnjačke predstavnike u Gradskoj upravi i Vijeću.

Prigovorio im je da "šute i nemaju hrabrosti suprotstaviti se HDZ-u, jer im HDZ može valjat', kad budu sebe i svoju rodbinu uglavljivali na budžet.

Hoće li izdati i ovaj put?!", upitao je Kajan.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.