29.2.2024. 20:28
0
Evropski parlament traži sankcije Dodiku i destabilizirajućim faktorima u BiH
Evropski parlament pozvao je ponovo na uvođenje sankcija predsjedniku RS Miloradu Dodiku i drugim “destabilizujućim akterima” u Bosni i Hercegovini, navodi se u Rezoluciji Evropskog parlamenta o sprovođenju zajedničke spoljne i sigurnosne politike Evropske unije u 2023. godini, koja je danas usvojena većinom glasova, prenosi N1.

Tom Rezolucijom poslanici pozdravljaju preporuku Evropske komisije da pregovori o pristupanju sa Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni čim bude postignut potreban stepen usklađenosti s kriterijumima za članstvo.

“Evropski Parlament podstiče političke čelnike te zemlje da provedu opsežan skup reformi, uključujući izborne reforme, u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, kako je utvrđeno u njenom ustavu i uz puno poštovanje presuda domaćih i međunarodnih sudova, uključujući sve presude Europskog suda za ljudska prava u vezi s Bosnom i Hercegovinom,” navodi se u toj Rezoluciji.

“Evropski Paralament oštro osuđuje svaku retoriku razdornu i secesionističku retoriku koje dodatno doprinose većoj ranjivosti zemlje i naglašava da je status zemlje kandidata prilika i obaveza izabranih predstavnika BiH da ispune očekivanja građana i poboljšaju svakodnevni život običnih ljudi,” dodaje se u drugoj, komplementarnoj Rezoluciji o spoljnoj i odbrambenoj politici, koja je takođe usvojena.

Poslanici u njoj pozdravljaju dogovor o produžetku mandata snaga EU-a u operaciji Althea, ističu dosadašnju podršku EU od 20 miliona evra iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za podršku izgradnji kapaciteta Oružanih snaga BiH, pozivaju na jačanje misije Althea “prvenstveno raspoređivanjem dodatnih jedinica i sredstava i osiguravanjem verodostojne prisutnosti u distriktu Brčko” i pozivaju vlasti u zemlji da rade na osnivanju višeetničkih jedinica OS BiH.

EU Parlament navodi da Kosovu, kao i dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, “preti destabilizacija” i podseća da operacija EUFOR/Althea ima “ključnu ulogu za sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine i regiona”.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.