1.3.2024. 10:06
0
Visoke zvanice na prijemu povodom Dana nezavisnosti BiH u Washingtonu
FOTO: N1
Povodom 32. godišnjice nezavisnosti Bosne i Hercegovine organizovan je svečani prijem u Ambasadi Bosne i Hercegovine u Washingtonu.

Prijemu je prisustvovao veliki broj američkih zvaničnika, uključujući predstavnike Minstarstva vanjskih poslova SAD, Kongresa (Zastupničkog doma i Senata), Bijele kuće, američke savezne države Maryland s kojom Bosna i Hercegovina ove godine obilježava 20. godišnjicu državnog partnerstva, kao i bosanskohercegovačke dijaspore koji žive širom SAD. Od visokih zvanica posebno vrijedi istaći priustvo Jamesa O’Briena, pomoćnika državnog sekretara SAD Antonyja Blinkena za evropske i euroazijske poslove, Gabriela Escobara, specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD, te Stanley Browna, glavnog zamjenika državnog sekretara SAD iz Biroa za političko-vojna pitanja.

Nakon intoniranja himni Bosne i Hercegovine i SAD, gostima se obratio Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine u SAD.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ambasador Alkalaj je istakao da je većina Bosanaca i Hercegovaca glasala je za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana. Na referendum je izašlo skoro dvije trećine, tačnije 64% građana s pravom glasa, a za nezavisnost Bosne i Hercegovine glasalo je njih 99,7%, time potvrđujući njenu multikulturalnu i multietničku istoriju sa opredjeljenjem da svi građani treba da imaju jednaka prava. Zemlje članice Evropske zajednice priznale su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije, 7. aprila, i Sjedinjene Američke Države, Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina postala je 22. maja 1992. godine članica Ujedinjenih nacija.

Ambasador Alkalaj je posebno istakao ključnu ulogu koju su odigrale SAD u postizanju mira u Bosni i Hercegovini i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma ali i u poslijeratnoj obnovi, humanitarnoj pomoći i ekonomskom razvoju ratom razrušene Bosne i Hercegovine. Apostrofirao je da “nijedna zemlja nije više pomogla Bosni i Hercegovini i da to nikada nećemo zaboraviti”.

Govoreći o trenutnoj situaciji u našoj zemlji, ambasador se osvrnuo na složenu političku dinamiku i socio-ekonomske izazove koji ometaju naš napredak ka jedinstvu i prosperitetu. Naglasio je da se Bosna i Hercegovina nalazi u ključnom trenutku i na historijskoj prekretnici te da nam je potrebna trajna podrška Amerike i naših saveznika kako bismo nastavili s neophodnim reformama i osigurali naš suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter.

U ime zemlje domaćina, obratio se pomoćnik državnog sekretara SAD James O’Brien, čije prisustvo je prepoznato kao snažan znak podrške i posvećenosti SAD Bosni i Hercegovini.

U svom obraćanju O’Brien je istakao da je Bosna i Hercegovina u vrijeme neposredno nakon proglašenja nezavisnosti bila izuzetan primjer za cijeli svijet kako je organizovala svoju samoodbranu i uspostavljala odnose, kao nova država, sa mnogim zemljama te sarađivala sa Ujednjenim nacijama. Bosna i Hercegovina je stala u odbranu nedužnih civila koji su svakodnevno bili izloženi zločinima, istakao je.

Prisjetio se pregovora u Beču 1994. godine kada je nekoliko predstavnika iz Bosne i Hercegovine moralo da krišom izađe iz Sarajeva kroz tunel da bi došli na pregovore. Zapanjujući osjećaj otpora i posvećenost branilaca Bosne i Hercegovine predstavljali su inspiraciju za sve strance koji su sarađivali s njima. Govoreći o trenutnoj situaciji, O’Brien je naglasio snažnu podršku SAD aspiracijama građana Bosne i Hercegovine te da će SAD zajedno sa evropskim partnerima učiniti sve da Bosna i Hercegovina ne propusti prilike koje joj se pružaju. Stoga, treba da postoji istinska nada ove godine, u vrijeme dok se obilježava ova godišnjica nezavisnosti, iako smo svjesni da je težak posao pred svima ali će SAD stajati uz Bosnu i Hercegovinu i pomoći u tome, istakao je. Radićemo zajedno, kao što smo radili od 1992. godine, a naročito 1995. godine, zaključio je O’Brien, saopćeno je iz Ambasade BiH u SAD-u.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.