4.3.2024. 9:22
3
Čampara o imenovanju Tegeltije za počasnog bh. konzula u Rijeci: To biste trebali pitati Denisa Bećirovića i Željka Komšića
Aljoša Čampara, član Predsjedništva NiP-a gostovao je u emisiji "Jutra za sve" BHRT-a.

"Nadam se da će razum prevladati i da ćemo BiH uvesti u EU", poručio je Čampara i osvrnuo se na same pregovore koji bi bili vjetar u leđa za Bosnu i Hercegovinu.

"Ne mislim da će to biti birokratska odluka, ali sigurno će biti vjetar u leđa, a onda ćemo mi kroz otvaranje pregovora i svih poglavlja imati posebni skrining od EU", osvrnuo se Čampara na put prema pristupnim pregovorima te dodao da nije još puno ostalo na tom putu, "usvojili smo Zakon o sprečavanju sukoba interesa, pregovore s Fromntexom…"

Kad bismo imali još Zakon u sukobu interesa, naveo je, o državnoj službi… to bi bilo kredibilan napredak, mogli bismo doći u situaciju da otvorimo pregovore.

Danas nam u posjetu stižu ministri vanjskih poslova Austrije i Italije Alexander Schallenberg te Antonio Tajani.

"Imamo danas posjetu ministara Austrije i italije, sutra dolazi njemačka, ne dolaze bezveze i to je jedna poruka, vjetar u leđa", cijeni Čampara.

O dosadašnjim dogovorima kaže da se "o nekim stvarima ne možemo dogovoriti".

"Kad je u pitanju Izborni zakon, na izbor za člana Predsjedništva, mi ne možemo pristati bez ustavnih promjena. Od nekih stavri nečemo odstupiti, poručio je.

Dodao je da imaju visok stepen kompromisa o Zakonu o sprečavanju sukoba interesa.

"Prije desetak dana bio je pitanje da li će se zakon o sprečavanju novca usvojiti. Prijetila nam je siva, odnosno crna lista. I to smo uspjeli. To su sve stvari s kojima možemo izaći pred Evropsko vijeće. Napravili smo kredibilan napredak, a oni će to ocijeniti. Ne ulazi EU u BiH, nego BiH u EU.

Što se tiče sastanka u Mostaru kazao je da je bilo burno, ali ne na način da je sastanak propao.

"Dodik rekao da će podržati Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o državnoj službi. Bio je vrlo kooperativan u smislu tog razgovora i to je potvrđeno i na Predstavničkom i na Vijeću ministara", naveo je.

Što se HDZ tiče, on "ima zahtjeve i oni su legitimni iako su svjesni da se to ne može desiti na ovaj način. Mi samo možemo govoriti o tehničkim izmjenama, odnosno zaštiti integriteta izbornog procesa".

Trojka, napominje, nikad neće pristati na eetnički način izbora, na posebne teritorijalne etničke jedinice, da Hrvat u Sarajevu manje vrijedi negdje drugo.

Što se tiče Ustavnog suda, o tome će, kaže, razgovarati u aprilu.

"U ovom trenutku je nemoguće pristati na odlazak stranih sudija dok ne dođemo pred EU", poručio je.

Dok SDA trvrdi da su na fabrički postavkama, Čampara je jasan:

"SDA bi trebala zajedno s nama učiniti napor da nas uvede u EU. Njihov lider je i potpisao sa Čovićem u članu 2. mostarskog sporazuma legitimno predstavljanje i mislim da nisu pozvani da o tome govore".

Zahvaljujući ministru vanjskih poslova, otkočen je ovaj proces.

U vezi sa sigurnosnom situacijom u BiH, pogotovo nakon jučerašnjih dešavanja u Sarajevu uoči gradskog derbija Željezničar - Sarajevo, Čampara smatra da je odgovoran onaj ko je na čelu policijskih struktura, u ovom slučaju komesar koji uprtavlja.

"Ministar Katica je kriv u nekom smislu, ali ne i u operativnom,. Njegovo je da upravlja i obezbijedi uslove kroz budžet policijskim strukturama i ono što se dešava u Sarajevu u posljednje vrijeme jeste zabrinjavajuća suituacija i policija ne može djelovati ad hok ili post festum. Mora imati saradnju s građanima. Situacija se mora prevenirati i pedvidjeti".

Nakon što je Milan Tegeltija imenovan za počasnog bh. konzula u Rijeci, Čampara je jasan:

"To biste trebali pitati Denisa Bećirovića i Željka Komšića, Željka Cvijanović je predložila, oni prihvatili. Mislim da to nije dobra odluka. To vam je BiH, to je Predsjedništvo. Vjerovatno je to Željka Cvijanović nečim uslovila. Mi kao društvo nismo, nažalost, sazreli, neki ljudi koji su na američkim crnim listama ne bi trebali predstavljati BiH".



(Ajdin B.)

3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.