4.3.2024. 12:39
0
Tajani o radu bh. vlasti: Situacija je bolja nego ikad u historiji BiH. Italija će učiniti sve da podrži vaše članstvo u EU
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je u ponedjeljak u Sarajevu sastanak s ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antoniom Tajanijem i ministrom za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexanderom Schallenbergom, koji borave u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini kako bi izrazili podršku BiH na putu ka otvaranju pregovora s Evropskom unijom (EU).

Italijanski ministar Tajani kazao je da je u Sarajevo doputovao s austrijskim kolegom kako bi izrazili podršku otvaranju pregovora sa BiH.

“Podržavamo vaše reforme i situacija je danas bolja nego bilo kad u historiji vaše zemlje. Vaš angažman je popločati put za otvaranje i okončanje pregovora da postanete punopravna članica EU. Za Italiju je Zapadni Balkan prioritet. Mi s Austrijom organizujemo grupu prijatelja Zapadnog Balkana koji se sastaju svaka tri, četiri mjeseca. Guramo u pravom smjeru prema snažnoj strateškoj saradnji o najvažnijim pitanjima, na prvom mjestu za stabilnost u regiji, za rad protiv terorizma, trgovine ljudima, oružjem, narkoticima, da radimo na problemu ilegalnih migracija koje su problem za sve”, rekao je Tajani.

U okviru posjete italijanskog šefa diplomatije Tajanija u Vanjskotrgovinskoj komori BiH danas će se održati Ekonomski dijalog: Italija – Bosna i Hercegovina, na kojem je planirano i potpisivanje bilateralnog sporazuma o ekonomskoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Republike Italije.

"Želimo da ojačamo saradnju. To je dobro za nas, kao i za BiH. To je važna saradnja i spremni smo da radimo više“, rekao je Tajani i dodao:

"Mi smo prijatelji BiH. Italija će učiniti sve što može da podrži vaše članstvo u Evropskoj uniji."

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.