5.3.2024. 14:23
0
Boračka udruženja razočarana presudom bivšim pripadnicima Armije RBiH: Sud je povjerovao lažnim svjedocima
Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim oglasila se saopštenjem povodom presude kojom je Sud BiH jučer sedmoricu bivših pripadnika Armije RBiH osudio na ukupno 36 godina zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.

Vahid Bajrektarević osuđen je na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet, Husan Mustafić na tri, a Samir i Husein Isaković na po godinu i po. Nedžad Bapić oslobođen je po svim tačkama optužnice.

Iz boračkih udruženja ističu kako su duboko razočarani u odluke pravosudnih institucija države Bosne i Hercegovine.

"Danas smo uvjereni da je na sceni nastavak relativizacije i izjednačavanja agresora sa braniocima ove države. Posebno nas zabrinjava činjenica da Sud nije prepoznao lažne i izmišljene izjave svjedoka od strane rušitelja i izdajnika ove države.

Činjenica je da je Tužilaštvo BiH protiv jednog od brojnih svjedoka koji su davali lažne iskaze na Sudu BiH podiglo optužnicu. Drugi navodni svjedoci su isto tako rekli da su izjave davali pod pritiskom, dok su brojni vještaci utvrdili stvarno stanje u ovom predmetu, a koje sud nije uvažio.

Ipak, na naše veliko razočarenje, Sud je povjerovao lažnim svjedocima, zanemario nepobitne dokaze odbrane i vještaka koji su razobličili svaku stavku iz optužnice, te izrekao nasrazmjerne kazne našim pripadnicima koji su branili i odbranili državu BiH od agresora i izdajnika.

Uvjereni smo da će Drugostepeno vijeće Suda BiH uvažiti brojne dokaze odbrane i vještaka, da će van svake razumne sumnje utvrditi istinu, da će prepoznati i ocijeniti lažne iskaze od onih koji su od 1992. rušili državu BiH. Mi smo uvijek poštovali odluke institucija ove države i borili se za slobodu, pravo i pravdu i tako ćemo nastaviti sve dok postojimo", saopštila je Koordinacija boračkih udruženja općine Bužim.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.