6.3.2024. 13:25
0
Tužilaštvo se ograđuje od odgovornosti za zastaru u slučaju "Dragičević"
Okružno javno tužilaštvo Banja Luka tvrdi da neće biti odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka.

Podsjećamo, nedavno je objavljeno da suđenje Zoranu Bošnjaku i Mikici Marjancu, kriminalističkim tehničarima, optuženim za sprečavanje dokazivanja u predmetu David Dragičević, uskoro bi moglo da zastari.

"U pomenutom krivičnom predmetu Okružno javno tužilaštvo Banjaluka blagovremeno je preduzimalo sve procesne radnje, te se ne može smatrati odgovorno za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja", navode iz ove pravosudne institucije.

Objašnjavaju da su 7. septembra 2018.godine, podigli optužnicu protiv Mikice Marjanca i Zorana Bošnjaka, zbog krivičnog djela sprečavanje dokazivanja iz člana 336. stav 1. KZ RS, u vezi sa nestankom odjevnog predmeta muške gaće (bokserice) skinute prilikom obdukcije tijela pokojnog Davida Dragičevića.

Dodaju da su istragu protiv Marjanca i Bošnjaka, okončali prije zakonom predviđenog roka za okončanje istrage. te da Osnovni sud u Banjaluci, optužnicu potvrdio sedam dana kasnije.

"Glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banjaluci počeo je 17. juna 2021.godine, a isti je okončan 26. januara naredne godine", objašnjavaju i dodaju da taj sud 27. januara 2022.godine, donio presudu kojom su Marjanac i Bošnjak, oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo.

"Osnovni sud u Banjaluci, presudu je dostavio ovom Tužilaštvu 19. aprila 2022. godine. Na donesenu presudu u zakonom predviđenom roku dana 28. aprila te godine, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je izjavilo žalbu. Po predmetnoj žalbi postupao je Okružni sud u Banjaluci, te je 29. novembra 2022. godine, ukinio predmetnu presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje", objašnajvaju iz Okružnog javnog tužilaštava Banjaluka i dodaju da je nakon ukidanja prvostepene presude 27. marta 2023. godine, bio zakazan glavni pretres na koji nisu pristupili Bošnjak i njegov branilac, a nakon što je Osnovnom sudu Banjaluka, dostavljena medicinska dokumentacija za optuženog Bošnjak, po naredbi Suda izvršeno je sudsko –medicinsko- psihijatrijsko vještačenje optuženog, sa ciljem utvrđivanja opravdanosti njegovog izostanka na glavnom pretresu kao i mogućnosti da aktivno učestvuje na glavnom pretresu.

"Vještak se izjasnio da je optuženi Bošnjak sposoban da učestvuje na glavnom pretresu (glavni pretres je održan i okončan dana 23.05.2023.godine)", ističu iz ove pravosudne institucije i dodaju da je Osnovni sud u Banjaluci 26. maja 2023. godine, donio i javno objavio presudu kojom su Marjanac i Bošnjak, ponovo oslobođeni od optužbe da su učinili predmetno krivično djelo, te je sud presudu dostavio ovom Tužilaštvu 27. jula 2023.godine.

"Okružno javno tužilaštvo Banjaluka u zakonskom roku 3. avgusta 2023. godine, izjavilo je žalbu na presudu Osnovnog suda Banjaluka. Okružni sud u Banjaluci je 13. decembra 2023.godine, ukinio presudu i predmet vratio prvrostepenom sudu na ponovno odlučivanje. Nakon ponovnog ukidanja prvostepene presude, glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banjaluci, zakazan je 12. februara ove godine, na kojem nije pristupio branilac optuženog Bošnjak, te je isti odgođen za 26. februar na kojem je Bošnjakov branilac, stavio zahtjev za izuzeće postupajućeg tužioca, a kako bi istog predložio za saslušanje u svojstvu svjedoka.

Vršilac dužnosti glavnog okružnog javnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, odbacio je predmetni zahtjev za izuzeće kao nedozvoljen", ističu iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Dodaju da je glavni pretres pred Osnovnim sudom u Banjaluci održan 4. marta 2024.godine, na kojem je i tužilaštvo i odbrana predlagalo svoje dokaze.

"Prijedlozi tužilaštva su odbijeni, dok su usvojeni prijedlozi odbrane optuženog Bošnjaka da se salušaju još dva svjedoka koji su već ranije saslušani tokom prvostepenog postupka, a prihvaćen je i prijedlog odbrane da se sasluša svjedok koji ranije nije bio saslušan", objašnjavaju iz Okružnog javnog tužilaštvg Banjaluka i dodaju da je nastavak glavnog pretresa zakazan 15. marta, a zastarjelost u ovom krivičnom predmetu nastupa 26. marta.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.