8.3.2024. 12:28
0
Na području grada Banja Luka proglašena epidemija morbila
Na području grada Banja Luka zabilježen porast broja prijavljenih slučajeva morbila, saopćio je Dom zdravlja.

"ЈZU Dom zdravlja Banja Luka je jutros prijavio Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske epidemiju morbila na području grada Banja Luka.

Epidemija morbila se proglašava kada obole dvije ili više osoba koje su bile u međusobnom kontaktu", navodi se u saopćenju.

Dom zdravlja je registrovao 12 osoba oboljelih od ove zarazne bolesti, od kojih su četiri hospitalizovane.

Od navedenog broja, 11 osoba je nevakcinisano ili je nepotpuno vakcinisano vakcinom protiv morbila (MRP).

"Male boginje ili morbili izuzetno su zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze.

Higijensko-epidemiološka služba naše ustanove je, obzirom na prirodu bolesti i visoku kontagioznost uzročnika, izdala smjernice propisane internim uputstvima o preduzimanju neophodnih mjera profilakse i zaštite na radu u svrhu sprječavanja širenja ove zarazne bolesti", naveli su iz ove ustanove.

Dom zdravlja je apelovao na građane da budu posebno oprezni i da se pridržavaju preventivnih mjera kako bi "svi zajedno suzbili širenje ove zarazne bolesti".

"Također, molimo sve naše sugrađane koji primjete simptome morbila, kao što su visoka temperatura, osip po koži, kašalj i curenje nosa, da se odmah jave nadležnim zdravstvenim institucijama.

Pravovremena reakcija i prijava slučajeva ključni su za efikasnu kontrolu širenja bolesti", istakli su u saopćenju.

Naglasili su da će Dom zdravlja raditi u punom kapacitetu kako bi pružila adekvatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima.

(Ajdin B.)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.