8.3.2024. 14:42
0
Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS: MInistrica Hota-Muminović mora otići, pedagoški standardi usvojeni u tajnosti
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo danas se oglasio saopćenjem za javnost u kojem navode da je Vlada Kantona Sarajevo je 12.02.2024. godine iskazala čvrsto opredjeljenje da će voditi socijalni dijalog sa Sindikatom i poboljšavati prava radnika u obrazovanju a zbog navedenog, između ostalog, u Kantonu Sarajevo nije održan veliki protestni skup pod motom „Obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja“ koji je bio najavljen i pripremljen za 14.02.2024. godine.

Sindikat je poštujući dogovor od 12.02.2024. godine Vladi Kantona Sarajevo 14. februara uputio molbu za sastanak i dostavio konkretne primjedbe na tekst prijedloga Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu.

U navedenom dopisu Sindikat je naglasio da, ukoliko Pedagoški standardi i normativi koje predlaže ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naida Hota-Muminović  budu usvojeni od strane Vlade Kantona Sarajevo, prestat će da važi dogovor između Vlade i Sindikata od 12.02.2024. godine

Na telefonskoj sjednici ove sedmice Vlada Kantona Sarajevo je, na prijedlog i insistiranje ministrice za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, Naide Hota-Muminović, usvojila Pedagoške standarde i normative za osnovnu školu kojim su mnoga stečena prava radnika u osnovnim školama umanjena, a neka u potpunosti ukinuta.

Sama činjenica da je Vlada Kantona Sarajevo jedan od najbitnijih dokumenata u obrazovanju usvojila „iza zatvorenih vrata“, telefonskim putem i „preko noći“ dovoljno govori o cijeloj situaciji u kojoj se nalaze prosvjetni radnici i obrazovanje u cjelini u Kantonu Sarajevo.

Dakle, Vlada Kantona Sarajevo je jednostrano prekršila postignuti dogovor zbog čega, između ostalog, Sindikat od danas počinje sa pripremama za sve sindikalne aktivnosti i traži da se:

1. Usvojeni Pedagoški standardi i normativi za osnovne škole kojima su ugrožena stečena prava radnika odmah stave van snage,
2. Zaustave administrativne reforme koje od prosvjetnih radnika prave obične pisare,
3. Donesu bolji propisi, nastavni planovi i programi i udžbenici koji će se kontinuirano prilagođavati i unaprjeđivati u skladu sa potrebama modernog obrazovanja, a posebno sa potrebama djece, učenika, radnika, tržišta rada i najnovijih tehnologija uz obavezno učešće i uvažavanje stavova radnika, poslodavaca i poduzetnika i
4. Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika podnese ostavku.

O protestima, štrajkovima, bojkotima i drugim aktivnostima Sindikata koji će uslijediti nakon objavljivanja Pedagoških standarda i normativa za osnovnu školu u Službenim novinama Kantona Sarajevo javnost i članstvo će biti blagovremeno informisano, navodi se u saopćenju.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.