8.3.2024. 15:01
0
Zelenski stigao Istanbul: Sastat će se sa Erdoganom
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u petak u Istanbul na sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Avion u kojem su bili Zelenski i delegacija sletio je na aerodrom Ataturk u Istanbulu.

Ukrajinskog predsjednika Zelenskog i delegaciju, uključujući ukrajinskog ministra odbrane Rustema Umerova, dočekala je turska delegacija na čelu s predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova.

U sklopu posjete Zelenski će se sastati s predsjednikom Erdoganom, a na sastanku će se razgovarati o toku rata između Ukrajine i Rusije.

Također će biti razgovora o najnovijoj situaciji u kontaktima oko nastavka Sporazuma o žitnom koridoru i traženju trajnog mira u regiji. Jedna od tačaka dnevnog reda bit će i odnosi Turske i Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Zelenski posjetio je Tursku 7. jula 2023. i sastao se s predsjednikom Erdoganom, a tada je potpisan protokol koji sadrži memorandum o razumijevanju u vezi s „Saradnjom na području strateških industrija“ između dviju zemalja.

Zelenski je tada na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavio kako je zahvalan Turskoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine te njezinoj podršci inicijativi za crnomorsko žito.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.