18.3.2024. 17:33
0
Policija u Brčkom u prošloj godini oduzela 50 komada različitog oružja
U toku su aktivnosti na kontroli i provjeri smještaja i skladištenja vatrenog oružja svih vlasnika legalnog oružja na području Brčko distrikta BiH.

Policija Brčko distrikta oduzela je u prošloj godini 50 komada različitog oružja od čega je znatan dio nelegalan.

-Oduzeto je 16 gasnih pištolja, 16 pištolja, dva revolvera, osam lovačkih pušaka, dva karabina, pet komada hladnog oružja i jedna malokalibarska puška, dok je uništeno 59 komada koje je oduzeto u upravnom postupku, dobrovoljno predato oružje i oružje zaostalo iz rata – rekla je portparol Policije Brčko distrikta BiH Dževida Hukičević.

Prema njenim riječima, prošle godine su građani prijavili 183 komada startnih pištolja, a prema Zakonu o oružju i municiji ovi pištolji spadaju u oružje kategorije za koje nije potrebno odobrenje, nego samo prijava.

– Fizičko i pravno lice koje posjeduje minsko-eksplozivna sredstva, oružje i municiju koja je zaostala iz ratnog perioda, a koja su zakonom zabranjena, može ih dobrovoljno prijaviti rade predaje policiji. Ukoliko prije dobrovoljne predaje protiv osobe nije pokrenut krivični postupak zbog nedozvoljenog držanja oružja, postupak se neće pokrenuti – dodala je Hukičević te pozvala građane da iskoriste ovu mogućnost.

Ističe također da Policija Brčko distrikta BiH kontinuirano provodi preventivne aktivnosti kao što je nedavno održana kampanja Razvojnog programa Ujedinjenih nacija pod nazivom “Poštuj život, ne oružje“ koju u BiH zajednički s policijskim upravama provodi Ured Europske unije u BiH, te Ambasada Švedske.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.