19.3.2024. 11:09
1
U Janji osvanuli skandalozni grafiti koji veličaju genocid i zločinca Mladića
FOTO: Screenshot/facebook
Potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Mustafa Gradaščević na svom Facebook nalogu objavio je fotografije nacionalističkih grafita koji su iscrtani na zidu oko dvorišta Osnovne škole "Meša Selimović" i prostorijama FK Podrinje iz Janje, na kojima je napisano "Nož, žica, Srebrenica", dok se na drugom grafitu veliča presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Skandalozni grafiti na zidu su osvanuli jučer ujutro.

"Jutros su na zidu oko dvorišta Osnovne škole "Meša Selimović" i prostorijama Fudbalskog kluba "Podrinje" u Janji, osvanuli šovinistički i vandalski grafiti uvredljivog i uznemirujećeg sadržaja - "Nož, žica Srebrenica" i grafit sa imenom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Posebno je zabrinjavajuće jer su grafiti iscrtani na objektima gdje je svakodnevno velika koncentracija djece bošnjačke nacionalnosti. Dodatnu težinu ove provokacije imaju jer su mjesecu ramazanu i vremenu kada Bošnjaci Semberije obilježavaju godišnjicu početka egzodusa i etničkog čišćenja sa ovih prostora devedesetih godina.

Ovaj slučaj je samo jedan u nizu da nacionalistički politički narativ koji se koristi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu uzima svoj danak u realnom životu.

Kao potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina, ali i kao građanin Janje, najoštrije osuđujem ovaj uvredljivi, uznemirujući i šovinistički akt i tražim od nadležnih institucija da hitno istraže i procesuiraju vinovnike ovog zlodjela", napisao je Gradaščević.


Janja
1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.