22.3.2024. 11:08
1
Vapaj sudija Ustavnog suda BiH: "Ovo je dramatičan momenat, u toku su ozbiljni udari..."
FOTO: screenshot
U Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine danas je održana press konferencija na kojoj su se javnosti obratile sudije ove pravosudne institucije.

Teme obraćanja bile su one aktuelne, sa fokusom na rad ove institucije u proteklom periodu.

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH, rekla je da je Ustavni sud prošle godine radio u specifičnim okolnostima, jer je 2022. godine istekao mandat dvojici sudija.

- Ove pozicije nisu do danas popunjene, iako je nadležnim tijelima na vrijeme poslana obavijest. U međuvremenu je izvršen pritisak na još jednog kolegu koji je otišao u prijevremenu penziju. Na ovaj način je praktično onemogućen rad Ustavnog suda u Velikom vijeću koje čini šest domaćih sudaca, a za kvorum je potrebni najmanje pet sudaca. Ovo Vijeće je do sada odlučivalo o 99 posto predmeta, rekla je Galić i dodala da se na Plenarnom vijeću donosi vrlo mali broj odluka, rekao je Galić.

Pozvala je nadležne da izvrše popunjavanje Ustavnog suda, s obzirom da bi najveće posljedice nedostatka sudija mogli osjetiti građani.

Ističe kako se najveći broj predmeta odnosi upravo na zahtjeve građana.

- Venecijanska komisija 15. marta ove godine je usvojila mišljenje i zabrinutost da Ustavni sud ne funkioniše u punom kapacitetu. To je propust nadležnih, kazala je ona.

Medijima se obratio i potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman. On kaže da je obaveza bh. institucija poštivanje Ustava i nezavisnosti Ustavnog suda naše zemlje.

- Moramo konstatovati da ipak iz zakonodavne i izvršne vlasti dovode u pitanje odluka ovog Suda. To se dešava kada se tijelima izvršne I zakonodavne vlasti daju ovlaštenje koja podrazumijevaju kontrolu nad radom ili funkcioniranjem Ustavnog suda, koja atakuju na samostalnost Ustavnog suda, rekao je Ćeman.

Dodao je kako je neprihvatljivo sa stajališta samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda da se Vijeću ministara, odnosno Žalbenom vijeću, daje nadležnost o ocjeni Ustavnog suda.

Helen Keller, potpredsjednica Ustavnog suda BiH, izjavila je da bi informacije koje su danas iznijeli Galić i Ćeman trebali predstavljati alarm za sve.

- Napadi na pravosuđe u BiH čini se prate trendove u svijetu, rekla je ona i navela primjer Poljske te dodala da je udar u BiH ozbiljan.

Poručila je kako takvi udari dolaze od onih koji žele destabilizovati zemlju, uz poruku da je RS tražila da tri strana suca odustanu od mandata što bi, prema njenim riječima, značilo da Ustavni sud ne može funkcionisati.

Seada Paravlić, sutkinja Ustavnog suda, izjavila je kako je ovo dramatičan momenat za Ustavni sud BiH.

- Bez Ustavnog suda nema države, Ustavni sud čuva Ustav, zaključila je Paravlić.

(Erna H.) 

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.