22.3.2024. 19:10
1
Dodik opet prijeti: Ako bilo šta bude nametnuto, BiH više nije na EU putu!
Predsjednik Rs Milorad Dodik izjavio je danas da je odluka Evropskog vijeća o početku pregovora sa BiH potvrda dejtonske strukture BiH.

- Ovo je potvrda da dejtonska struktura BiH funkcioniše - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Smatra i da je to potvrda da nema potrebe za mijenjanjem dejtonske strukture BiH.

- To znači da tri konstitutivna naroda i dva entiteta mogu da djeluju kroz mehanizam koordinacije - ocjenjuje Dodik.

No, ističe da ipak nije utvrđen datum i da se i dalje moraju rješavati određena pitanja.

- U svakom slučaju, Evropsko vijeće je najmjerodavnije političko tijelo u Evropi. Utvrdili su da je BiH politički stabilna. Nespojivo je s EU da se nameću bilo kakva rješenja - dodaje Dodik.

Ukoliko bilo šta bude nametnuto, zaprijetio je Dodik, Rs i BiH više neće biti na evropskom putu.

- Ukoliko se neko drzne da dira u Izborni zakon, mi ćemo napraviti naš zakon - govori Dodik.

Komentarisao je i mišljenje Venecijanske komisije o Ustavnom sudu BiH.

- U Ustavu piše da sudije ne mogu poslije 70 godina života nastaviti da rade u Ustavnom sudu. Sada vidimo da je Venecijanska komisija rekla da bi i to moglo, ali to je rušenje Ustava - smatra Dodik.

Najavljuje da će članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u ime Rs nadzirati sve pregovore o pristupanju BiH Evropskoj uniji, a Rs će predložiti glavnog pregovarača.

- Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, koja učestvuje u pregovorima o evropskom putu, iz reda je hrvatskog naroda. Ministar vanjskih poslova je Bošnjak, a zamjenik Hrvat, dok je direktor Direkcije za evropske integracije Bošnjak - dodao je Dodik.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.