22.3.2024. 19:57
0
Venecuela stvara novu državu na teritoriji oko koje se spori s Gvajanom
Zastupnici u Venecueli u savezu s vladom predsjednika Nicolasa Madura u četvrtak su odobrili stvaranje nove države na teritoriji koja je predmet dugog spora sa susjednom Gvajanom, uprkos tekućem međunarodnom sudskom sporu, javio je Reuters.

Odobrenje je u skladu s nedavnom retorikom Madura o pravu njegove zemlje da upravlja regijom Esequibo od 160.000 kvadratnih kilometara, ali neće imati neposredan praktičan učinak.

Dvije zemlje su se prošlog decembra dogovorile da izbjegavaju bilo kakvu upotrebu sile i da ne eskaliraju tenzije u sporu nakon sastanka između Madura i njegovog gvajanskog kolege.

Međunarodni sud pravde treba da odluči kome pripada teritorija, ali vlada Venecuele je rekla da ne priznaje taj sud i da joj decembarski referendum kojim se podržava stvaranje nove države, između ostalog, daje pravo da kontroliše Esequibo i dozvoli tamošnje istraživanje nafte.

Venecuelanske izborne vlasti saopštile su da je više od deset miliona Venecuelanaca glasalo na referendumu u decembru, ali do sada nisu objavili rezultate. Gvajana je rekla da se njene granice ne raspravljaju i da će braniti svoj suverenitet.

Zakon kojim se stvara nova država, nazvana Guayana Esequiba, stupiće na snagu čim bude objavljen u službenim novinama. Granice države bi bile Atlantski okean na sjeveru, Brazil na jugu, Gvajana na istoku i venecuelanske države Delta Amacuro i Bolivar na zapadu.

Grad Tumeremo, u Bolivaru, bit će glavni grad „sve dok se ne postigne praktično i obostrano prihvatljivo rješenje teritorijalne kontroverze sa Kooperativnom Republikom Gvajanom“, stoji u zakonu.

Venecuela je posljednjih godina oživjela svoja prava na teritoriju i priobalna područja nakon velikih otkrića nafte i gasa i uoči izbora koji se očekuju ove godine.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.