26.3.2024. 13:21
0
MUP RS: Ne mogu se isključiti terorističke prijetnje, ali nema informacija o pripremanju napada u RS
Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan rekao je danas u Banjoj Luci da se u RS i BiH, u svjetlu dešavanja u svijetu, ne mogu u potpunosti isključiti mogućnosti terorističkih aktivnosti.

- Međutim, trenutno ne postoje relevantne informacije i pokazatelji koji ukazuju na pripremanje terorističkih napada i drugih vidova nasilja - istakao je Karan.

Karan je govorio o pojačanim mjerama sigurnosti nakon terorističkog napada u Moskvi.

Kazao je da sa EUROPOL-om razmjenjuju informacije o sigurnosno interesantnim licima i da su već ustupili neke podatke.

On je, govoreći o mjerama koje su preduzete u RS, istakao da je to prvo prisustvo pripadnika MUP-a sa dugim cijevima na mjestima javnih okupljanja. Druga mjera je pojačano prisustvo u tržnim centrima.

Tu je i mjera posednog osiguranja svih javnih entitetskih institucija i sjedišta najvažnijih organa, zatim pojačane patrole sa svim pripadnicima MUP-a gdje su veće frekvencije saobraćaja i ljudi, posebno na entitetskim linijama.

Istakao je i da je uvedeno i 24-satno operativno dežurstvo u svim policijskim upravama, kao i pojačano praćenje na društvenim mrežama.

On je apelovao na građane da poštuju naredne politike, te da se prijave ako primete "neobične" osobe ili kretanja.

- Neka to prijave prvom policajcu ili prvoj policijskoj stanici - dodao je Karan.

Govorio je da se i palestinsko-izraelski sukob reflektuje na BiH i da može da dovede do polarizacije situacije u BiH.

- On je najvidljiviji kod radikalnih pojedinaca i grupa koje javnim istupanjem i ponašanjem pokušavaju da stvori tenzije među stanovništvom u BiH što može narušiti sigurnosnu situaciju i da izazovu strah kod neistomišljenika. Može doći i do povećanja rizika od priliva migranata i to smo posebno razmatrali - kazao je Karan

On je naveo da se na BiH može reflektovati i sukob u Siriji.

- Problem u RS i BiH je krivično-pravni tretman lica koja se vrate sa tih ratišta, a dosadašnja praksa je da su završili na blagim kaznama, kaznama koje ih gotovo motivišu da učestvuju u terorističkim aktivnostima. Imali smo mininalne uslovne kazne. Još uvijek nam prijeti migrantski talas iz Turske -dodao je Karan.

Naveo je da je poseban sigurnosni izazov sukob u Ukrajini, a iako nema direkne reperkusije na sigurnost u RS i BiH, ima ekonomske.

-Etiketiranje RS-a zbog podrške Rusiji može biti tretirano kod radikalnih elemenata kao poziv na djelovanje. Da se reflektuje i na institucije i nosioce vlasti u RS-u - dodao je Karan.

Karan je ocijenio da je stanje sigurnosti u RS generalno zadovoljavajuće.

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.