26.3.2024. 14:24
0
Lendo poziva Parlament FBiH da izvrši obavezu i usvoji amandman na Ustav
Zajedno s građanima Bosne i Hercegovine dijelim čvrsto uvjerenje da je predstavnička demokratija osnovno sredstvo artikulacije političke volje, donošenja odluka i usvajanja pravnih propisa.

Iz vlastitog iskustva mogu svjedočiti o posljedicama nepoštivanja demokratskih procesa i ustavnog i pravnog poretka - poručio je u saopćenju za javnost potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo.

Podsjeća da je visoki predstavnik donio odluku o donošenju Amandman na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, koji će stupiti u pravnu snagu 1. maja 2024. godine, pod uslovom da Parlament Federacije dotad ne usvoji vlastiti amandman kojim će osigurati pravilno i efikasno formiranje i funkcionisanje vlasti u Federaciji BiH.

- Visoki predstavnik u odluci je naveo da se Parlament Federacije mora maksimalno potruditi da pokrene postupak i usvoji predmetni amandman. Međutim, Parlament Federacije do danas nije preduzeo nikakve mjere i radnje s ciljem usvajanja predmetnog amandmana - navodi Lendo.

Podsjeća da je prije skoro godinu dana Predstavnički dom usvojio zaključak sa 63 glasa ZA kojim je obavezana Ustavna komisija Predstavničkog doma da pripremi i u proceduru dostavi amandman na Ustav Federacije BiH, ali Ustavna komisija tu obavezu nije izvršila.

- Pozivam Ustavnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da izvrši svoju obavezu, te pripremi i u proceduru uputi amandman na Ustav Federacije koji će biti razmatran i usvojen u Parlamentu Federacije. Nedopustivo je da birani predstavnici građana i Ustavna komisija ne rade ništa s ciljem zaštite prava i interesa Federacije i onih koje predstavljaju, te da samo čekaju da u pravnu snagu stupi Amandman koji je donio visoki predstavnik - saopćila je Služba za odnose s javnošću potpredsjednika FBiH Refika Lende.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.