31.3.2024. 22:32
0
Od 1. aprila institucije BiH bez privremenog finansiranja
FOTO: N1
Od 1. aprila institucije BiH ostaju bez finansiranja, ukoliko ministar finansija i trezora Srđan Amidžić 1. aprila ne donese novu odluku o privremenom finansiranju za drugi kvartal 2024. godine.

S obzirom da je ranija odluka važi do 31. marta, a budžet institucija BiH još uvijek nije spreman. Odluka se objavljuje na stranici Ministarstva odnosno Instrukcija o privremenom finansiranju institucija BiH.

Ministar finansija i trezora Srđan Amidžić (SNSD) krajem decembra 2023. godine donio je odluku o privremenom finansiranju za prvi kvartal 2024. godine. Iz Ministarstva nisu odgovorili na pitanje Patrije da li je pripremljena nova odluka za drugi kvartal, kako piše Patria.

Kada je riječ o budžetu institucija BiH za 2024. godinu on još nije upućen u proceduru.

Krajem januara Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u Bosni i Hercegovini za period 2024 - 2026. godina, kojim je institucijama Bosne i Hercegovine utvrđen okvir za finansiranje u iznosu 1.355,4 miliona KM što je u odnosu na 2023. godinu više za 40 miliona KM.

"Slijedom ove činjenice budžetskim korisnicima je dostavljena Dopuna Instrukcije za dodjelu sredstava iz Budžeta za 2024. godinu, kojom se traži da institucije Bosne i Hercegovine analiziraju dostavljeni zahtjev za Budžet 2024. godine, isti usklade sa eventualno novim prioritetima vodeći računa o racionalnom planiranju, te dostave tražene podatke Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine najkasnije do 12.2.2024. godine, što je i učinjeno.

Ministarstvo finansija i trezora BiH trenutno radi na analizama zahtjeva budžetskih korisnika u skladu sa dopunom Instrukcije. Nakon toga će se pristupiti izradi Nacrta zakona o budžetu. Po završetku, Nacrt će biti dostavljen Savjetu ministara, a nakon usvajanja Predsjedništvu BiH koje je i zvanični predlagač prema Parlamentarnoj skupštini BiH", naveli su iz Ministarstva finansija i trezora BiH za Patriju 21. marta.

Ni tada, a ni na ponovljeni upit 29. marta nisu odgovorili da li je spremna odluka o privremenom finansiranju.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.