17.4.2024. 10:08
3
Premijer Nihad Uk o štrajku prosvjetara: Nećemo dopustiti da nas ucjenjuju. Viši nastavnik ima platu 1950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad
Od danas počinje štrajk prosvjetnih radnika. Prema najavi štrajk će biti organizovan svakodnevno u trajanju od dva sata, sve do kraja školske godine. Prosvjetari traže veće plate i bolje uslove rada.

Međutim, ako je suditi prema izjavi premijera KS Nihada Uka, teško da mogu očekivati da će biti udovoljeno njihovim zahtjevima.

- Za idući četvrtak Vlada Kantona Sarajevo najavljuje press konferenciju na kojoj će prezentirati na koje načine i u kojim procentima su povećane plate u svim resorima. Želja nam je da javnost upoznamo s rezultatima na koje smo ponosni jer se radi o ozbiljnim povećanjima plata kroz povećanje osnovica i nove kolektivne ugovore. U ovom momentu imamo problem sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja koji su nezadovoljni svojim statusom premda su plate u njihovom sektoru, u protekle tri godine, porasle za 46 posto, istakao je premijer Uk gostujući na TVSA.

Rekao je kako ne razumije nezadovoljstvo prosvjetara, ali i kako će ipak sjesti za sto sa predstavnicima Sindikata obrazovanja i razgovarati o njihovim zahtjevima, ali da neće pristati na ucjene.

- Viši nastavnik ima platu 1.950 KM, plus topli obrok, kartu za prevoz i dodatak na minuli rad. No, ne treba licitirati da li je to odlična plata. Smatram da je plata dobra, da treba i dalje rasti kao što trebaju rasti i plate u javnom i privatnom sektoru, zaključio je Uk.

(Ajdin B.)

Nihad Uk
3
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.