6.5.2024. 12:56
0
Jedanaest hiljada ilidžanskih osnovaca posjetilo Memorijalni centar Srebrenica - Potočari
Učenice i učenici osmih razreda osnovnih škola s područja općine Ilidža 30. aprila ove godine bili su u jednodnevnoj posjeti Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari.

Više od 690 ilidžanskih osnovaca, u pratnji nastavnika, odalo je počast žrtvama genocida.

- Kultura sjećanja na genocid u Srebrenici nešto je što moramo njegovati, nešto o čemu moramo pričati i na našu djecu i nove generacije prenositi - kazao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Od 2008. godine učenici osnovnih škola s područja Ilidže, u organizaciji Općine Ilidža, redovno posjećuju Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, a posljednja posjeta Potočarima i Srebrenici bila je ukupno 15. koja je realizovana.

Izuzetak su bile 2020. i 2021. godina, kada zbog pandemije koronavirusa posjeta Memorijalnom centru nije bila moguća.

- Iz godine u godinu ilidžanski osnovci posjećuju Srebrenicu, odaju poštovanje zemljacima ubijenim u genocidu, uče o istini i čuvaju je od zaborava, a on nam je, potvrdila je prošlost, opasan neprijatelj - naglasio je načelnik Muzur.

Kroz ovaj humani i edukativni projekt koji organizuje i finansira Općina Ilidža, prema procjenama, Memorijalni centar Srebrenica - Potočari posjetilo blizu 11.000 ilidžanskih osnovaca.

I ove, kao i prethodnih godina, posjeta Srebenici realizovana je uz pomoć Federalne uprave policije, DZ Kantona Sarajevo - OJ Ilidža i GSS Ilidža.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.