9.5.2024. 19:34
0
OSCE se oglasio nakon ubistva žene u Gradačcu: Obećanja ne znače ništa bez akcije
FOTO: Dnevni Avaz
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon ubistva Halide Mujedinović u Gradačcu, novom slučaju femicida u Bosna i Hercegovini.

OSCE je izrazio najdublje saučešće žrtvama i porodici femicida počinjenog 8. maja u Gradačcu, kao i zajednici pogođenoj ovom užasnom tragedijom.

"Ovako strašno i ponavljajuće nasilje dokazuje potrebu za kontinuiranim i odlučnim djelovanjem na sprječavanju rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici, uključujući i femicid, u Bosni i Hercegovini", poručuju iz OSCE-a.

Dodaju kako uvjeravanja, obećanja i obaveze ne znače ništa bez hitne i djelotvorne akcije.

"Misija ponavlja poziv svim relevantnim vlastima u BiH da hitno, efikasno i osjetljivo odgovore na sve slučajeve rodno zasnovanog nasilja, radeći na potpunom eliminisanju istog", ističu iz OSCE-a.

Podsjećamo, u porodičnoj kući u naselju Vida 2 u Gradacču sinoć je pronađeno beživotno tijelo Halide Mujedinović (63), dok je u jutarnjim satima nadomak Srebrenika mrtav pronađen njen suprug Refik Mujedinović (69).

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.