24.7.2024. 20:28
0
Zastupnički dom PFBiH: Izbor sudije Ustavnog suda BiH prebačen u nacrt
Federalni zastupnici odbili su na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog odluke o postupku izbora i imenovanja sudije Ustavnog suda BiH po skraćenom postupku te je taj dokument prebačen u formu nacrta.

Predlagači su klubovi zastupnika Naše stranke, SDP-a, NIP-a, HDZ, HNS i HDZ 1990, piše Faktor.ba.

U dostavljenom dokumentu se navodi da će Komisija za izbor i imenovanje na osnovu dostavljenog pismenog izvještaja i utvrđene rang-liste kandidata Zastupničkom domu dostaviti listu s imenom prvorangiranog kandidata ili listu s imenima do četiri kandidata na imenovanje sudije/sudija Ustavnog suda BiH.

U ime predlagača nacrt je obrazložio Mirsad Čamdžić iz Naše stranke, kazavši da je stara odluka o izboru sudija Ustavnog suda na snazi 19 godina i "nikad se na njoj nije intervenisalo".

- Jedna od prednosti nove odluke je da se VSTV obavezuje imenovati dva člana u Radnu grupu za predlaganje kandidata za izbor sudija te oni moraju imati najmanje deset godina praktičnog radnog iskustva u pravnoj struci na rukovodećim funkcijama - rekao je Čamdžić.

Predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić izrazio je zadovoljstvo što "nije prošao najavljivani nakaradni prijedlog".

- Ovo je gnusan čin legalizacije izbora Marina Vukoje za kojeg znamo kako sad glasa u Ustavnom sudu BiH. Rekli ste da ćete konsultovati opoziciju, a niste ni u jednom trenutku.

Nećemo etnički princip glasanja i tražimo stručnost i kompetentnost, što se ne navodi u ovom prijedlogu - dodao je Mašalić.

Zastupnik SDA Haris Šabanović istakao je da suština predloženih izmjena stane u jednu riječ - netransparentnost.

- Dokument unazađuje proces izbora sudije Ustavnog suda i ima za cilj učiniti ga dodatno netransparentnim - riječi su Šabanovića.

Za zastupnika Fahrudina Skopljaka "ovo je provociranje opozicije".

- Ne vidim nijednu pozitivnu stvar u novoj odluci - ističe Skopljak.

Zastupnik Admir Čavalić iz Stranke za BiH kaže da se ne radi "o izboru direktora Vodovoda".

- Izbor sudije Ustavnog suda je političko i pravo pitanje, ali je previše komplikovano da ga svedemo na lošu odluku.

Pozivam pravne fakultete širom FBiH da se uključe u javnu raspravu, da čujemo glas akademske zajednice i medija.

Očekivao sam progresivno rješenje, neki iskorak, međutim ne vidim to nigdje. Apsolutni monopol se daje Komisiji za izbor i imenovanje - poručio je Čavalić.

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.