31.8.2024. 14:44
0
Ambasada SAD-a nakon skandaloznih izjava Krečića o rušenju FBiH: Poništio se za bilo koju poziciju u RTV servisu!
Iz Ambasade SAD objavili su komentar u vezi izjava Zorana Krečića, koji je, podsjećamo, kandidat ispred HDZ-a za člana UO Federalne radio-televizije.

"Sjedinjene Države oštro osuđuju i odbacuju nedavne komentare kandidata za upravni odbor TV Federacije BiH. Njegovi sramni pozivi na daljnju podjelu Bosne i Hercegovine i blokadu funkcioniranja Federacije Bosne i Hercegovine su destruktivni, neodgovorni i nedosljedni izgradnji zajedničke, multietničke budućnosti unutar euroatlantskih institucija.

Ne samo da su njegovi prijavljeni pozivi na vraćanje Herceg-Bosne na dužnost opasni i antidejtonski, oni su uvredljivi i regresivni, već ga po našem mišljenju čine nekvalifikovanim za bilo koju poziciju u javnom RTV servisu.

Politički lideri moraju prestati sklapati dogovore koji potkopavaju funkcionalnost institucija i ignorirati interese svih konstitutivnih naroda radi unapređenja vlastitih, uskih političkih interesa", poručili su iz Ambasade SAD.

Podsjećamo u audio snimku koji im je dostavljen redakcijama, Krešić je, između ostalog, rekao sljedeće:

“Da ja predstavljam nešto, evo novinar sam, ja bih apsolutno zablokirao cijelu državu i nijedan se politički, ni bilo kakav drugi, proces ne bi događao. Ja želim da se vrati Herceg Bosna (…) Jako je bitno što su hrvatska politika intelektualna elita, gremi hrvatski politički nacionalni, kulturni, znanstveni, crkveni ako hoćete apsolutno je dao potporu HNS i hrvatski politici zaključno vezano za Herceg Bosnu i za mene je i za narod Herceg Bosna svetinja svi trebaju biti ponosni na nju i na sve ono što je ona radila bez obzira kako postoji presude odluke sudova. Ja očekujem od HDZ-ovaca i svih na vlasti da rade na blago rečeno na rušenju Federacije i što većem njezinom slabljenju jer bi to bio kad bih se ja pitao strateški interes Hrvata.”

Reagirala su mnoga udruženja, kao što su 'Čuvai Bosne', a udruženje Udruženje žrtava i svjedoka genocida podnijelo je Federalnoj upravi policije prijavu protiv mostarskog novinara Zorana Krešića zbog njegovih izjava kojima poziva na vraćanje tzv. Herceg-Bosne i izražava očekivanja za "rušenje Federacije Bosne i Hercegovine".

(NAP)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.