7.10.2024. 11:57
0
Evo kada bi načelnici i gradonačelnici trebali sjesti u fotelje
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini su održani u nedjelju, 6. oktobra, i prema Izbornom zakonu BiH, rezultati će biti potvrđeni do 5. novembra 2024. godine, od kada počinju da teku rokovi za formiranje novih lokalnih vlasti, prije svega skupština opština i gradova.

Ako u obzir uzmemo prošle lokalne izbore, može se pretpostaviti da će CIK lokalne izbore potvrditi početkom novembra ove godine, i u tom slučaju, lokalni parlamenti trebalo bi da se konstituišu najdalje do početka decembra ove godine.

U slučaju da je predsjednik skupštine iz prošlog saziva spriječen da sazove sjednicu, nju će sazvati najstariji odbornik iz prethodnog saziva, a ako se ni to ne desi, sjednicu saziva natpolovična većina odbornika novog saziva.

U većini lokalnih zajednica, a ako je suditi po prethodnim izborima, i prije konstitutivne sjednice uglavnom se zna ko će činiti većinu, i tek u rijetkim skupštinama opština i gradova odgodi se izbor predsjedavajućeg skupštine i njegovog zamjenika.

Kada je riječ o gradonačelnicima, odnosno načelnicima, Zakonom je definisano da se primopredaja dužnosti obavlja najkasnije u roku od osam dana od dana stupanja na snagu rješenja o izboru, imenovanju ili postavljenju. Tačnije, načelnik i gradonačelnik prvo treba da dobiju sertifikat o izboru, a nakon toga u roku od osam dana izvršiće se primopredaja.

Za ostale funkcionere jedinica lokalne samouprave primopredaja se vrši u roku od 15 dana od dana konstituisanja skupštine, s tim da se skupština smatra konstituisanom izborom predsjednika skupštine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.