15.10.2024. 12:10
0
Klub Bošnjaka dolazi na nastavak sjednice Doma naroda PS BiH: Čović obećao da će delegati HDZ-a biti protiv hitne procedure
Nastavak 14. prekinute sjednice Doma naroda PS BiH bit će zakazan za 29. oktobar. Na insistiranje Kluba Bošnjaka, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je pristao da delegati HDZ-a glasaju protiv hitne procedure za izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH koje je predložio SDS-ov delegat Želmir Nešković.

Dakle, glasovima Kluba Hrvata, izuzev Zlatka Miletića i Kluba Srba, na sjednici 18. marta je podržano da se ova tačka uvrsti na dnevni red.

Nakon toga su delegati Kluba Bošnjaka, svih pet, napustili zasjedanje. Nastavak sjednice zakazivan je za nekoliko termina, ali se Klub Bošnjaka nije pojavljivao na samoj sjednici. Održavane su i hitne sjednice na koje je Klub Bošnjaka dolazio i učestvovao u radu. Tako je na hitnoj sjednici 19. jula usvojen Budžet institucija, te još neke tačke vezane za izmjene Zakona o VSTV-u i javnim nabavkama. Na hitnoj sjednici prošle sedmice usvojen je niz sporazuma iz EU agende, te su izvršena neka imenovanja koja su bila na čekanju.

Posljednji pokušaj nastavka redovne sjednice bio je prošle sjednice kada se također nije pojavio Klub Bošnjaka iz istog razloga ne želeći učestvovati u takvoj raspravi. Američka ambasada obrušila se na Klub Bošnjaka optužujući ih za antidejtonsko djelovanje.

No, nakon današnjeg dogovora Kluba Bošnjaka i Čovića trebao bi biti održan nastavak sjednice. O hitnosti procedure nakon što se Zakon našao na dnevnom redu, glasa se naknadno.

Danas će se obratiti i predlagač zakona Želimir Nešković u PS BiH.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.