15.10.2024. 14:24
0
Dio Kluba Bošnjaka Doma naroda Federalnog parlamenta poručio Schmidtu: Izvinite se!
Većina delegata Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine osuđuje izjavu visokog predstavnika Christiana Schmidta, u kojoj je istaknuto kako su podjednak problem fotografije u školskim udžbenicima Ratka Mladića i Alije Izetbegovića.

"Podsjećamo gospodina Schmidta da je Ratko Mladić zločinac, pravosnažno osuđen za genocid pred najvišim međunarodnim sudom, kao i druge oblike najtežih ratnih zvjerstava. S druge strane, Alija Izetbegović je bio prvi predsjednik međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, čovjek koji dobio više medunarodnih prestižnih nagrada i priznanja za doprinos demokratiji i ljudskim pravima", navodi se u saopćenju.

Dodaje se: "Naglašavamo posebno, da je rahmetli Alija Izetbegović bio jedan od najistaknutijih Bošnjaka u našoj istoriji, tako da ovu Vašu izjavu vidimo kao uvredu upućenu svim Bošnjacima, zbog čega se i mi kao delegati iz reda bošnjačkog naroda osjećamo prozvanim i obaveznim da na ovaj način reagujemo".

"Ističemo da nismo naročito iznanađeni ovim činom, s obzirom da se sve ovo dešava u vrijeme kad se Bošnjaci preglasavaju u domovima naroda državnog i federalnog parlamenta, te kad su isključeni iz procesa formiranja federalne vlasti kroz instituciju potpredsjednika Federacije, a što je direktna posljedica nametanja izmjena Ustava na jedan dan upravo od strane Visokog predstavnika", kaže se u saopćenju i zaključuje:

"Od Vas tražimo javno izvinjenje zbog navedene izjave, te promjenu narativa izjednačavanja zločinaca sa onima koji su bili na čelu institucija koje su branile državu Bosnu i Hercegovinu!".

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.