30.1.2017. 13:18
0
Ispred Katedrale izložba fotografija maloljetnika u sukobu sa zakonom
Na platou ispred Katedrale u Sarajevu u sklopu "Balkan foto festivala" otvorena je izložba fotografija "Pravda za svako dijete" čiji su autori štićenici institucija za smještaj maloljetnika u sukobu sa zakonom.

Fotografije su rezultat radionica u sklopu UNICEF-ovog projekta "Pravda za svako dijete" koji podržavaju vlada Švicarske i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).

Radionice za djecu i starije maloljetnike u institucijama u Banjoj Luci i Tuzli je od juna do septembra 2016. godine provelo Udruženje "Urban". Cilj im je bio pružiti priliku djeci da se izraze fotografski te da ih se nauči fotografskim tehnikama koje im mogu koristiti u budućnosti.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Geeta Narayan istakla je da je ova izložba dio projekta koji se bavi pristupom sistemu pravde u BiH za djecu.

Naglasila je da je ova izložba važna jer fotografije pružaju uvid u živote tih mladih  osoba, u teške uvjete u kojima žive. U pitanja i teme koje su njima važne. Navela je da su ove fotografije bitne i zato što predstavljaju nadu, alternativu za mlade, za njihova rizična ponašanja i loše navike. I daju pozitivnu perspektivu u njihova nadanja i stremljenja.

- Poruka UNICEF-a s ovom izložbom je da ovi mladi ljudi koji su trenutno u ustanovama, zavodima ne smiju biti zaboravljeni, da ih treba promatrati kao potencijalne mlade ljude, vrijedne članove društva, te da treba u njih ulagati i pružiti im priliku da svoje potencijale i ostvare - rekla je Narayan.

S djecom su na radionicama radili fotografi Amer Kapetanović, Haris Čalkić, Dejan Đurić i Željko Budimir.

(Fena)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.